-2.1 C
De Bilt

Groen dak op brandweerkazerne in Bakel

Bakel – Ons klimaat verandert. Dat zorgt voor instabiel weer met zo nu en dan felle regen- of hagelbuien. Soms met wateroverlast en schade tot gevolg. Denk aan het noodweer in Gemert-Bakel in mei 2019. Ook is het regelmatig langer droog en warm. Dit heeft verdroging en lage waterstanden tot gevolg. Kwetsbare mensen hebben tijdens deze hete periodes vaak last van hittestress. Het is daarom belangrijk dat Gemert-Bakel klimaatbestendiger en daarmee onweerstaanbaar wordt.

Groen dak in Bakel

Op de Brakken in Bakel is regelmatig wateroverlast na hevige regenbuien. De gemeente is gaan onderzoeken welke effectieve maatregelen getroffen konden worden om de overlast hier te verminderen. Vervanging van de riolering in deze wijk staat pas in de planning over een aantal jaren, dus grootschalige maatregelen in de ondergrond lagen nu niet voor de hand. Er is gezocht naar een andere maatregel. Omdat hier een gemeentelijk gebouw staat, de brandweerkazerne, is gekeken wat we hiermee konden. Veel verhard oppervlak waarbij regenwater naar de riolering stroomt en op straat voor overlast zorgt. Dat kan anders!

Al langer is het de wens om in onze gemeente aan de slag te gaan met groene daken. Deze dragen bij aan het vertragen van afvoer van regenwater naar de riolering én hebben ook een positief effect op de biodiversiteit. Vanuit de brandweer kregen we vaker te horen dat het er erg warm kan zijn. Een groen dak draagt in positieve zin bij aan het klimaat in het pand omdat het een isolerende werking heeft en het zorgt voor energiebesparing. Dit groene dak zal wateroverlast in de omgeving niet volledig kunnen voorkomen omdat het een beperkte omvang heeft, maar draagt zeker bij aan minder regenwater naar de riolering.

In samenwerking met Bart Rovers van Tuinontwerp aanleg en onderhoud is een timelaps gemaakt van de aanleg van dit groendak. Je vindt deze timelaps op onze website en social media.

Jij helpt toch ook mee aan een onweerstaanbaar Gemert-Bakel?

Ben jij ook zo enthousiast over de voordelen van een groen dak en wil je zelf een groen dak aanleggen? Sinds kort geeft de gemeente een subsidie voor de aanleg van een groen dak. Op onze website lees je hier meer over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio