10.4 C
De Bilt

Helmond vangt half jaar jonge vluchtelingen op

In Helmond worden in de week van 21 februari tot uiterlijk 1 september 2022 circa 40 vluchtelingen opgevangen. Het gaat om jongeren tussen 14 en 18 jaar die zonder ouders of andere begeleiders in Nederland zijn aangekomen om asiel aan te vragen. De noodopvang is in het gebouw van Fung Loy Kok Taoist Tai Chi Nederland aan de Mierloseweg 140.

Taoïsme

Vanuit het taoïstisch beginsel om anderen te helpen hebben zij hun gebouw beschikbaar gesteld. Burgemeester Elly Blanksma: “De humanitaire nood is hoog. Asielzoekerscentra lopen over en er komen veel vluchtelingen ons land binnen. Daardoor kampt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) met enorme tekorten aan opvangplekken.

Helmond neemt verantwoordelijkheid

Naar aanleiding daarvan heeft ook de Commissaris van de Koning een dringende oproep gedaan aan de Brabantse gemeenten om op zoek te gaan naar geschikte opvanglocaties. Als Helmond nemen we met het aanbieden van een locatie voor noodopvang voor jonge vluchtelingen onze verantwoordelijkheid. Als mensen om humanitaire redenen een beroep op ons doen, dan helpen wij.”

COA verzorgt de opvang

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) regelt de opvang en begeleiding. Dat doet het COA in nauw overleg met de gemeente. De jongeren kunnen er slapen, douchen en krijgen maaltijden. Ook is er scholing en begeleiding. Het Jan van Brabant college in Helmond verzorgt onderwijs voor de jongeren. Het onderwijs start stapsgewijs. Het COA zorgt voor een 24-uurs bereikbaarheid voor vragen en meldingen vanaf het moment dat de locatie in gebruik is genomen.

Helpen?

Er is ook behoefte aan ontspanning en vrijetijdsbesteding voor deze jongeren. Daarvoor werkt het COA graag samen met organisaties, verenigingen en vrijwilligers uit de stad. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden via info@coa.nl. Noodopvang geeft meer ruimte in azc’s De instroom van asielzoekers neemt nog steeds toe (mensen uit het Midden-Oosten, maar ook een inhaalslag vluchtelingen en na-reizigers door corona) en de uitstroom van statushouders naar woningen in gemeenten stagneert door druk op de woningmarkt.

Door deze mensen in Helmond op te vangen geeft dat lucht voor de opvang van vluchtelingen in de volle azc’s. Vragen of contact Op www.helmond.nl/noodopvang staat meer informatie over de noodopvang. Omwonenden van de noodopvang kregen een brief met informatie en een uitnodiging voor een digitale informatiebijeenkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio