11.7 C
De Bilt

Helmond vergroent verder: aanleg 25 Septemberpark start dit jaar

Voor het einde van het jaar start de gemeente Helmond met de aanleg van het 25 septemberpark. Rondom de watertoren verrijst een gloednieuw park, waarbij de rivier de Aa weer boven de grond komt. Het park draagt bij aan klimaatadaptatie en wordt een laagdrempelige, jeugdvriendelijke omgeving. Het park kan naar verwachting in zomer van 2024 in gebruik genomen worden.

Volgens wethouder Arno Bonte voorziet het park in de grote behoefte aan vergroening van het centrum: ’Zowel voor vogels, vleermuizen als Helmonders wordt het 25 septemberpark een welkome groene schakel. Het draagt bij aan onze wateropgave en zorgt voor de noodzakelijke verkoeling in de zomer.’

Vormgeving en functie van het park (zie bijgevoegde artist impression).

Het ontwerp van het park bevat verschillende elementen die bijdragen aan de klimaatbestendigheid van de stad. Zo krijgt het riviertje de Aa natuurlijke oevers en wordt het een foerageer en voorplantingsgebied voor vogels en vleermuizen. De biodiversiteit wordt verder verstevigd door kruiden- en nectarrijke planten aan te brengen en nieuwe voedselbomen.

Het park wordt ook een nieuwe laagdrempelige verblijfplaats voor jeugd in de stad. Er worden skatevoorzieningen aangebracht in een groene omgeving. Hierdoor moet het park voor alle leeftijden een aantrekkelijke verblijfplaats worden. Ook komt er bij de Torenstraat / Oostende een hondenuitlaatplaats.

Wat gaat er gebeuren met de Watertoren

De watertoren is momenteel nog in gebruik en er zijn daarom ook geen plannen voor een ontwikkeling in deze. Deze gaat wel een centrale rol spelen in het park, door aangelicht te worden.

Naamgeving 25 Septemberpark Helmond

De naam van het park verwijst naar 25 september 1944; de datum waarop heel Helmond werd bevrijd in de Tweede Wereldoorlog.

Inloopavond voor belangstellenden

Op 7 maart tussen 17.00 en 19.00 uur vindt er een inloopbijeenkomst plaats voor geïnteresseerden die graag meedenken in het ontwerp, de aanleg ervan en de planning. Helmonders worden aangemoedigd met ideeën te komen.

Locatie: lunchcafé Mother Nature bij de bibliotheek (Watermolenwal 11)

Aanmelden is niet nodig.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio