11.8 C
De Bilt

Henk Garretsen ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Op dinsdag 24 mei 2022 vond aan de Tilburg University de 1e Henk Garretsen-lezing plaats. Prof. dr. Henk Garretsen werd bij deze gelegenheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze hoge onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma.

Henk Garretsen

De rode draad door het (wetenschappelijke) leven van de heer Henk Garretsen wordt gekenmerkt door het bruggen slaan tussen wetenschap en praktijk. Zijn gehele carrière stond in het teken om bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen in kwetsbare posities. Onder andere mensen met psychische en verslavingsproblemen, kinderen uit achterstandssituaties of eenzame ouderen. Sinds 1995 is de heer Garretsen vice-President bij Kettil Bruun Society(KBS). Een internationale organisatie met als focus onderzoek naar de sociale aspecten van alcoholgebruik en alcoholproblematiek. 

ZorgOnderzoek Nederland

De heer Garretsen heeft sinds de oprichting van ZorgOnderzoek Nederland in 1996 (vanaf 2001 ZonMw) een actieve rol vervuld in het gezondheidsonderzoeksbeleid. Met zijn zeer brede expertise droeg hij bij aan thema’s als sociaal-economische gezondheidsverschillen, epidemiologie, gezonde steden, verslaving, publieke gezondheid en algemene preventie.

Tranzo

In 2000 richtte de heer Garretsen het Wetenschappelijk Centrum voor Zorg en Welzijn (Tilburg University) Tranzo op. Zijn gedrevenheid en enthousiasme was voor velen aanstekelijk, de opbouw van Tranzo is een voorbeeld voor andere instituten hoe wetenschap en praktijk op succesvolle manier met elkaar te verbinden.

Hij was van 2000 tot 2017 als hoogleraar verbonden aan Tilburg University aan de School of Social and Behavioral Sciences. Later bleef hij in deeltijd verbonden aan de Universiteit. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH) levert hij een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland.

Regieorgaan SIA

Vanaf de start van Regieorgaan SIA (in 2013) is de heer Garretsen lid van de raad van bestuur. Vanuit deze rol heeft hij een waardevolle bijdrage geleverd aan de missie van het Nationale Wetenschapsorgaan (NWO): “het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek met wetenschappelijke en maatschappelijke impact”. Daarnaast heeft hij inhoudelijk sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen en de positionering van Regieorgaan SIA binnen NWO.

Trimbos Instituut

Sinds 2016 is de heer  Garretsen lid van de Raad van Toezicht van het Trimbos Instituut. Als adviseur en sparringpartner heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het hedendaagse Trimbosinstituut tot toonaangevend onderzoeksinstituut voor mentale gezondheid en middelengebruik.

Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem

De heer Garretsen is 8 jaar voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) geweest. Hij heeft het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS) op de kaart gezet en een belangrijke bijdrage geleverd om LADIS te bestendigen als onafhankelijke en onomstreden landelijke monitor.

Nog altijd is de heer Garretsen lid van de Gezondheidsraad, een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad met als wettelijke taak de regering en het parlement te adviseren op het brede terrein van volksgezondheid en gezondheidszorg.

Erkenningscommissie Interventies

De heer Garretsen is sinds 2017 voorzitter van de Erkenningscommissie Interventies in de langdurende zorg, die fungeert onder regie van Vilans. Het doel van deze commissie is om vanuit een onafhankelijke positie, aan de hand van expliciete criteria, een ‘erkenning’ toe te kennen aan bij haar voorgelegde interventies uit de Gehandicaptenzorg en de Ouderenzorg.

GGzE en de bieb

Sinds 2017 maakt de heer Garretsen deel uit van de Raad van Toezicht van de GGzE. Bij de Bibliotheek Helmond-Peel is hij sinds de oprichting van de Raad van Toezicht in 2020 verbonden als toezichthouder aan de organisatie. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het opzetten en vormgeven van de Raad van Toezicht binnen de Bibliotheek Helmond-Peel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio