2.8 C
De Bilt

Herhaling pilot: inzameling GFT in de winter 1x per 4 weken

Eindhoven – In de maanden december, januari en februari haalt CURE in Eindhoven één keer per 4 weken het GFT-afval (de groene kliko) op. Dit is een verlenging van de pilot van vorig jaar.

Minder GFT in winter

In de wintermaanden is er veel minder tuinafval en zijn de meeste GFT-containers na 2 weken nog maar halfvol. Het is daarom efficiënter om de bakken om de 4 weken op te halen. Bovendien levert dit een kostenbesparing op van circa 65.000 tot 69.000 euro, wat een voordelige doorrekening van de afvalstoffenheffing naar bewoners betekent. Daarnaast worden tussen 7500 en 9000 voertuigkilometers (en de bijbehorende CO2-uitstoot) uitgespaard. In maart 2022 gaat het normale ophaalschema weer in.

Voorzetten pilot

Vorig jaar startte de pilot. Hierover kwamen 176 meldingen binnen bij de gemeente. De meeste meldingen (60%) kwamen in februari, toen sprake was van extreme gladheid. Het aantal meldingen wordt dus vertroebeld door de extreme gladheidsperiode. 45 Inwoners gaven aan dat zij de inzamelfrequentie te laag vinden. Gezien het gering aantal meldingen (op ca. 105.000 aansluitingen) kan gesteld worden dat inwoners begrip hebben voor de frequentieverlaging, maar door de extreme winter en het wennen aan de lagere ophaalfrequentie in deze maanden, wordt de pilot herhaald.

De digitale afvalkalender is per 1 december aangepast aan de nieuwe situatie. CURE zal ook actief communiceren over de lage ophaalfrequentie van GFT in de wintermaanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio