22.8 C
De Bilt
dinsdag, 17 mei 2022

Bedrijfspand aan 1e Hogedijk 12 maanden dicht na vondst harddrugs

Vandaag heeft burgemeester Blanksma van Helmond een bedrijfspand aan de 1 e Hogedijk in Helmond voor 12 maanden gesloten. In het pand 1e Hogedijk is een hoeveelheid drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt. Er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting.

Hogedijk 12 maanden dicht

De politie heeft een onderzoek ingesteld bij het pand aan de Hogedijk. Zij trof bij het doorzoeken van het pand ongeveer 10 kg mephedrone aan. Mephedrone is als harddrugs aangewezen in lijst I van de Opiumwet. Daarnaast is een grote hoeveelheid grondstoffen voor de productie van harddrugs aangetroffen. Harddrugs vallen onder de verbodsbepalingen van artikel 3 van de Opiumwet. De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester van Helmond. Op basis van deze rapportage heeft de burgemeester de tijdelijke sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaar van het betreffende pand. De eigenaar heeft een zienswijze ingediend. Hieruit zijn geen bijzondere omstandigheden gebleken, waarna de burgemeester een besluit geeft genomen. De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat. Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2019’.

Damoclesbeleid

Op grond van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen (dan wel in of op bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Ook bij voorbereidingen hiervoor kan de burgemeester gemotiveerd bestuursdwang toepassen. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten. De beleidsregel is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.

(Anoniem) melden van verdachte zaken helpt

Meldingen van inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Inwoners die verdachte situaties zien of vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit. Noot voor de redactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio