20.3 C
De Bilt

Informatiebijeenkomst Defensie over vliegbasis De Peel

Gemert/Venray Het Ministerie van Defensie wil vliegbasis De Peel op termijn weer in gebruik nemen. Daarvoor is een luchthavenbesluit nodig. Defensie wil dat proces samen met betrokken provincies, gemeenten en omwonenden doorlopen. Op maandag 1 juli is er om 19.30 uur een informatiebijeenkomst in Dientje Wijn in Gemert.

Vliegbasis

Ook komt er op korte termijn een Commissie Overleg en Voorlichting Milieu voor vliegbasis De Peel. Daarin kan de voorbereiding van het luchthavenbesluit regelmatig worden besproken met provincie, gemeenten en omwonenden. Omwonenden die vragen hebben kunnen zich wenden tot persvoorlichting@mindef.nl.

Meer oefenen

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bj Defensie is er meer geld om te oefenen en te trainen. Daardoor nemen ook de militaire vliegactiviteiten toe. De internationale veiligheidssituatie onderstreept deze noodzaak. Defensie onderzoekt op alle actieve velden welke ruimte er nog over is voor de huidige en voorgenomen vliegactiviteiten. De ruimte die hoort bij vliegbasis De Peel kan hierin niet worden gemist. De wet verplicht Defensie om voor al zijn militaire luchthavens uiterlijk op 1 november 2021 een luchthavenbesluit vast te stellen. Zonder een luchthavenbesluit kan Defensie na 2021 geen vliegactiviteiten meer uitvoeren op De Peel.

Geen extra (geluids)ruimte

Voor het luchthavenbesluit is een milieueffectrapportage (MER) nodig. Daarin worden verschillende varianten voor het gebruik van de militaire luchthaven De Peel onderzocht. Uitgangspunt hierin is de omvang van de huidige geluidszone: het totale gebruik zal niet leiden tot een vergroting van deze zone. Dat betekent dat er geen extra (geluids)ruimte wordt gevraagd. De maximale variant binnen deze geluidszone komt neer op twaalf jachtvliegtuigen die zo’n drie keer per jaar in perioden van ongeveer zes weken vanaf De Peel opereren en daar in die tijd ook gestationeerd zijn. Ook helikopters kunnen gebruik maken van deze ruimte. Met de ingebruikname van De Peel kan de Koninklijke Luchtmacht beter voorbereid op missie gaan. Vliegbasis De Peel zal onderdeel uitmaken van de Luitenant-generaal Bestkazerne, waar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is gevestigd en ook in de toekomst zal blijven zitten.

Informatiebijeenkomsten

Defensie houdt twee publieksavonden voor omwonenden: in Venray op woensdag 26 juni (vanaf 19.30 uur in Hotel Asteria) en in Gemert op maandag 1 juli (vanaf 19.30 uur bij Dientje Wijn). Vragen kunt u sturen naar: informatiedepeel@mindef.nl .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio