17.2 C
De Bilt

Op zoek naar Kamers met Aandacht in de gemeente Eindhoven

Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Het is fijn als je soms terug kan vallen op je ouders of vrienden en wat aandacht krijgt. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? Kamers met Aandacht zoekt voor deze jongeren een warm thuis.

Meer dan alleen een dak boven je hoofd

Kwetsbare jongeren hebben vaak behoefte aan meer dan alleen een dak boven hun hoofd. Jongeren die bijvoorbeeld uit de (jeugd)zorg komen missen vaak een ondersteunend netwerk om hen te begeleiden. Hierdoor is het vinden van een geschikte woonplek nog lastiger. “Dit is een uitdaging die Kamers met Aandacht aanpakt”, vertelt Monique, regio coördinator bij Kamers met Aandacht in Eindhoven.

“We zoeken kamers bij inwoners van Eindhoven voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar die met hun toekomst bezig zijn maar geen sociaal netwerk hebben. Deze jongeren betalen zelf de huur, studeren, lopen stage en/of werken en worden gedurende minimaal de eerste zes maanden ondersteund door een hulpverlener.”

Veel woonruimtes zijn geschikt

Bijna iedere woonruimte is geschikt. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis of een huisje in de tuin. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.

Gemeente Eindhoven is sinds vorig jaar aangesloten bij Kamers met Aandacht. Monique vertelt “We hebben gelukkig al een aantal jongeren blij kunnen maken met een eigen plek waar ze met een beetje aandacht toch zelfstandig kunnen wonen, dat gun ik ook de negen andere jongeren die nu nog wachten op een kamer met aandacht in Eindhoven”.

Weten wie je binnenhaalt voelt wel zo prettig

Onlangs heeft verhuurder Heidi zich aangemeld om een Kamer met Aandacht te verhuren: “Ik zag de poster hangen en dacht, dat wil ik wel. Ik woon al tien jaar alleen hier en ik heb weleens een kamer verhuurd, maar dat ging altijd via via. Ik wil eigenlijk geen kamer verhuren aan een willekeurige student, maar weten wie ik binnenhaal. Ik heb een veel te groot huis en ik voelde me weleens schuldig dat ik hier maar alleen woonde. Toen ik de poster zag dacht ik: Wat een leuk idee.”

Inmiddels woont er een jongere bij haar op kamers. “Het bevalt goed. Ik ben blij dat ik iets kan betekenen in het leven van deze jongere en het mooiste is, daar hoef je eigenlijk helemaal niet veel voor te doen. Als ik toch iets zie waarvan ik denk dat loopt niet helemaal lekker, dan geef ik dat aan. Ik ben er voor haar, maar ze geeft zelf aan wat ze daarin nodig heeft. Dat is nu nog niet zoveel, en dat is ook prima.”

Heb jij een Kamer met Aandacht over in Eindhoven?

Woon je in de omgeving van Eindhoven en heb je ruimte over in huis? Wil je weten of jouw kamer een Kamer met Aandacht kan worden? Iedere maand organiseren we een online informatiebijeenkomst waar verhuurders hun ervaringen delen en je alles te weten komt over Kamers met Aandacht. Interesse? Bezoek Kamers met Aandacht Eindhoven voor meer informatie en contactgegevens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio