8.5 C
De Bilt

Eindhoven introduceert het ‘Keurmerk Veilige Capaciteit Horeca’

Eindhoven introduceert het keurmerk – Om zich goed voor te bereiden op de heropening ontwikkelden Eindhovense horecaondernemers een methode om de maximumcapaciteit van horecazaken vast te stellen. Met een speciaal ontworpen rekenmodel kunnen ondernemers op uniforme wijze, en rekening houdend met de geldende coronamaatregelen, bepalen hoeveel gasten er op veilige manier plaats kunnen nemen in hun horecazaak. Hebben zij dit op de juiste manier gedaan, dan krijgen ze een keurmerk, in de vorm van een raamsticker. Gemeente Eindhoven omarmt dit initiatief. Het keurmerk laat zowel de gasten als de handhavers in één oogopslag zien dat het om een veilige zaak gaat. Mocht de rijksoverheid een ander maximum stellen aan het aantal bezoekers, dan geldt uiteraard dat de landelijke regelgeving altijd leidend is.

Waarom een keurmerk voor de horeca?

Horecazaken zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen dus ook een verschillend aantal gasten op veilige manier verwelkomen. Een raamsticker met de maximumcapaciteit biedt duidelijkheid voor handhavers. Dit maakt het werk makkelijker en vermindert de kans op eventuele discussies met de uitbaters. Daarnaast getuigt het ook van motivatie van een ondernemer om veilig open te willen gaan. Hoofdinitiator Bas Strijbosch van Restaurant 1910: “Ondernemers moeten er werkelijk moeite voor doen om het keurmerk te krijgen. De rekentool is namelijk geen quick fix, maar een uitgebreide berekening, onderbouwd met plattegrond en met een nacontrole door de gemeente.

Monique List, wethouder binnenstad, is blij met het keurmerk: “Als de horeca straks haar deuren weer mag openen, willen we dit op een gastvrije én verantwoorde manier kunnen doen. Het is fijn om te merken dat de ondernemers dit zelf ook heel belangrijk vinden en het initiatief hebben genomen voor dit keurmerk. Het geeft gasten een veilig gevoel. En het maakt het werk voor onze handhavers een stuk gemakkelijker.”

Deze samenwerking tussen gemeente en horeca geeft de gasten het vertrouwen dat ze straks in een veilige omgeving plaats kunnen nemen. Het geeft ook herkenning, omdat meerdere horecazaken in Eindhoven een keurmerk hebben. Naast Restaurant 1910 en At The Movies, mogen ook Café Restaurant Queen, Restaurant Bar Dijk 9, Down Town Gourmet Market, Bistro Sophie en Grill & Bar Dommel 18 het keurmerk op hun entree plakken. En er zijn nog meer dan 50 aanvragen in behandeling.

Hoe werkt de rekentool?
In de basis laat de rekentool zien wat de netto te exploiteren vierkante meters zijn, rekening houdend met alle elementen, zoals looppaden, tafels, samenstelling van het gezelschap van de gasten en de richtlijnen van 1,5 meter. De ondernemer vult de rekentool in Excel in aan de hand van een video-instructie en onderbouwt deze met een ingetekende plattegrond. Hier rolt vervolgens een getal uit van het maximaal aantal gasten waarbij de veiligheid geborgd kan worden, zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Horecaondernemers in Eindhoven kunnen het keurmerk aanvragen via het aanmeldformulier op de pagina van Eindhoven247. Eindhoven247 voert namens de gemeente Eindhoven ook de controle op de berekening uit.

De rekentool en de video-instructie voor het Keurmerk Veilige Capaciteit Horeca is ontwikkeld door Crowdprofessionals, in opdracht van Stichting Horeca Eindhoven (SHE) met medewerking van KHN Eindhoven. Het keurmerk is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Eindhoven en BIZ Eindhoven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio