14.7 C
De Bilt

Ledverlichting voor meer sporten en energiebesparing in Eindhoven

Eindhoven – Ledverlichting zorgt niet alleen voor betere kwaliteit licht op sportterreinen; tegelijkertijd besparen verenigingen op energie- en onderhoudskosten en CO2-uitstoot. Hierdoor kunnen sportverenigingen ook in avonduren meer organiseren. Zo kon het eerste team van PSV Honk- en Softbal op vrijdag 26 april een avondwedstrijd spelen met goede, veilige en betaalbare verlichting. Op alle tien sportparken in Eindhoven zijn intussen de lichtmasten in eigendom van de gemeente over op ledverlichting. Dit werd mogelijk gemaakt nadat de raad in november 2022 instemde met een aanvullend investeringskrediet voor een versnelde ombouw naar ledverlichting.

Duurzaam verlicht

Wethouder Maes van Lanschot (Sport): “Ledverlichting is zo’n 25% zuiniger dan traditionele verlichting. Omdat je ledverlichting ook kunt dimmen en schakelen, kunnen besparingen nog verder stijgen, tot wel 40 procent. Goed voor de portemonnee van de verenigingen. Zo houden we sport betaalbaar en toegankelijk! Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheidsambities van de stad.”

Ledverlichting

Deze duurzame verlichting was een duidelijke wens van zowel sportverenigingen, de gemeente als de Eindhovense Sport Raad. Ledverlichting vermindert het totale kWh-verbruik en de CO2-uitstoot. Het heeft een langere levensduur en hoeft dus minder vaak vervangen te worden. Omdat ledverlichting geen opwarmtijd heeft, is het licht ook meteen op het gewenste niveau. En verenigingen kunnen sturen op lichtintensiteit per gebruiksdeel van een veld. Bij de ombouw naar led zorgt de gemeente er natuurlijk voor dat de lichtopbrengst blijft voldoen aan de richtlijnen van de betreffende sportbonden.

Meer sporten mogelijk, ook bij PSV Honk- en Softbal

Omdat de kosten voor verlichting lager zijn, levert dit extra sportmogelijkheden op in de avonduren. Voorzitter Martijn den Otter van PSV Honk- en Softbal: “De veldverlichting voldeed al enige tijd niet meer. De ballen waren niet goed te zien en het spelen en trainen in kunstlicht werd daarmee gevaarlijk. Door de hoge kosten van de oude verlichting was dit voor ons niet meer te doen. Met de nieuwe verlichting zijn beide problemen in één klap opgelost. De best mogelijke verlichting en dan ook nog tegen een fractie van de energiekosten. Zo kunnen we weer meer trainen en meer wedstrijden spelen. Beter kunnen we het niet krijgen. Daar zijn we de gemeente enorm dankbaar voor!”

Verdere verduurzaming van sport

Gemeente Eindhoven doet meer om sportparken en andere sportfaciliteiten te verduurzamen. Ze streeft naar duurzame sportparken waar zo min mogelijk energie wordt gebruikt, of waar zelfs eigen energie wordt opgewekt. Dit in omgevingen die bestand zijn tegen hitte en waar neerslag kan worden opgevangen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en geen plastic infill-materialen meer bij nieuwe en te vervangen kunstgrasvelden. Verschillende sporthallen, gymzalen en kleedkamers zijn al verduurzaamd (o.a. isolatie, ledverlichting en zonnepanelen) vanuit het programma Slim Verduurzamen Vastgoed of dit wordt de komende tijd gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio