11.9 C
De Bilt

‘Leefsamen Bergeijk’: inwoner Westerhoven eerste deelnemer aan

Onlangs is het project ‘Leefsamen Bergeijk‘ gestart voor alle zelfstandig wonende 65+’ers in de gemeente. Op 1 december voorziet wethouder Marko Van Dalen een deelnemer uit Westerhoven (symbolisch) van de eerste slimme sensoren en sociale alarmering van Leefsamen.

Hoe werkt Leefsamen?

Het is een dienst die mensen helpt langer veilig zelfstandig te wonen. Ouderen die deze dienst afnemen, krijgen in hun woning slimme sensoren zoals rookmelders en deurcontacten. Zo nodig krijgen zij een paniekknop. Leefsamen maakt voor hen ook een woonscan voor een veilige woning. De bewoner ontvangt vervolgens de adviezen voor een veilige woning in een persoonlijk adviesrapport. 

Als er een onveilige situatie is, sturen de sensoren direct een alarm naar de telefoon van het sociaal netwerk van naasten (familie, buren). Zij zijn de eersten die hulp kunnen bieden. Ook kan een professionele hulpverlener inspringen als de sociale omgeving niet reageert.

Wethouder Van Dalen is blij met deze aanpak: “De gemeente Bergeijk beoogt met deze pilot samenredzaamheid en preventie te stimuleren. De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan het sociale netwerk dat mensen al hebben. Het organiseren van hulp bij een melding zorgt ook voor meer verbinding tussen ouderen en hun directe omgeving.”

Aanmelden verlengd tot 1 januari

Deelname is gratis en bedoeld om gedurende zes maanden kennis te maken met Leefsamen. Ruim 125 inwoners hebben zich al aangemeld voor het project. Er is nog een beperkt aantal plekken vrij. Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 januari 2023 aanmelden via www.leefsamen.nl/bergeijk of telefonisch via: 040 780 0641.

Het project in Bergeijk wordt ondersteund door gemeente Bergeijk, provincie Brabant, Veiligheidsregio Zuid-Oost Brabant, Zlimthuis en Akkedeer.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio