-2.1 C
De Bilt

Longhorn koeien gaan weide begrazen in Dierdonk

Helmond – Binnenkort graast er een aantal Longhorn koeien in de weide aan de noordzijde van Dierdonk. Deze weide vormt een natuurlijke overgang tussen de woonwijk en de natuurzone langs de Bakelse Aa. De koeien helpen de biodiversiteit in de weilanden te vergroten en het gebied open te houden. De koeien zorgen ook voor een betere variatie van groen in het gebied door het verspreiden van zaden. Deze manier van natuurlijke onderhoud wordt al vaker toegepast in Helmond, namelijk in natuurgebied de Bundertjes en Groot Goor.

Voorzorgsmaatregelen

Als mensen willen wandelen in het gebied, moeten zij een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Geadviseerd wordt om minstens 25 meter van de dieren vandaan te blijven en de kudde niet te doorkruisen. Ook moeten de dieren met rust gelaten worden en mogen zij niet gevoerd en geaaid worden. En heel belangrijk, honden moeten aangelijnd blijven. Longhorn koeien zijn van nature niet agressief, maar er is altijd een kleine kans dat ze onvoorspelbaar reageren op bezoekers. De voorzorgsmaatregelen hangen ook bij de entree van het gebied.

Historisch beheer

Het begrazen van weides door koeien is iets wat van oudsher veel werd gedaan. Lage gronden in het beekdal werden gebruikt om hooi te oogsten. In het naseizoen werden er vervolgens dieren op gezet om die weides te begrazen. De weide in Dierdonk is recent gemaaid en het hooi is afgevoerd. Om dit historisch beheer voort te zetten worden er vanaf volgende week koeien in de weide gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio