15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Maarheeze krijgt 94 duurzame woningen in nieuwe wijk De Waterbrink

het startschot voor de bouw van 94 duurzame woningen in Maarheeze is vorige week donderdag gegeven door wethouder Karel Boonen van gemeente Cranendonck en directeur Michael Hendriks van Hendriks Bouw en Ontwikkeling . Zij onthulden het bouwbord bij de nieuw te bouwen, energiezuinige wijk De Waterbrink (voorheen bekend onder de naam De Neerlanden II).

Er wordt in eerste instantie gestart met de bouw van 72 woningen (fase 1): 29 sociale huurwoningen, 10 sociale koopwoningen, 2 vrijstaande woningen, 10 twee-onder-een kap woningen, 18 rij- en hoekwoningen en 3 vrije bouwkavels. In de tweede fase worden nog eens 22 vrijesectorwoningen gebouwd.

Nu écht van start

Door gewijzigde, landelijke stikstof-regels hebben de plannen eerder vertraging opgelopen. “Gelukkig zijn de kaders nu helder en kunnen we met trots melden dat de bouw nu echt van start kan gaan. Deze duurzame woningen zijn een welkome aanvulling voor Cranendonck”, aldus wethouder Boonen van gemeente Cranendonck. “De verkoop van de koopwoningen uit fase 1 vindt binnenkort plaats, meer informatie hierover is te vinden waterbrink.nl”, vult René Detmers, projectontwikkelaar bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling aan. “Binnenkort maken we de grond bouwrijp en zijn de eerste bouwactiviteiten al zichtbaar.”

Betaalbare en duurzame woningen

In opdracht van woningcorporatie woCom worden tijdens de eerste fase 29 sociale huurwoningen gebouwd. “Er komen in de Waterbrink 11 rijwoningen en 18 nultredenwoningen voor 1- of 2-persoonshuishoudens”, vertelt een woordvoerder van woCom. “Ook deze woningen zijn energiezuinig. Maar vooral heel betaalbaar. De woningen zijn ideaal voor starters, jonge gezinnen en ouderen.”

Energieneutraal

De Waterbrink wordt een duurzame wijk. Alle woningen zijn minimaal ‘Energie Neutraal Gebouw’ (ENG)*. René Detmers: “Dit doen we door bijvoorbeeld extra zonnepanelen te plaatsen op het dak. Energieneutraal betekent dat de zonnepanelen evenveel energie opwekken als verbruikt wordt door de installaties. De extra panelen zijn natuurlijk ook een interessante keuze voor bewoners met een elektrische auto. Dan rijd je volledig groen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio