13.6 C
De Bilt

Sint Martinusschool wint succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Valkenswaard – De Sint Martinusschool uit Valkenswaard is met 4.974 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race! Wethouder Rens Pijnenburg van gemeente Valkenswaard overhandigde op donderdag 30 maart de prijs aan de trotse school. “We zijn ontzettend trots dat basisschool Sint Martinus de winnaar is van de E-waste Race.

Ook willen wij alle andere basisscholen bedanken voor hun inzet. Het is geweldig om te zien dat zij zo betrokken zijn bij het milieu en actie ondernemen om elektronisch afval tegen te gaan. We hopen dat andere gemeenten hier een voorbeeld aan kunnen nemen”, aldus wethouder Rens Pijnenburg.

De afgelopen vier weken hebben leerlingen van elf basisscholen uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 12.837 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelwedstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstoffenschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Daarnaast gingen de kinderen van de Sint Martinusschool in hun buurt aan de slag om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Sint Martinusschool en andere deelnemers

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: Talisman, Salto International School, Mytylschool, De Achtbaan [straatnaam loc. 1], De Achtbaan [straatnaam loc. 2], Tarieq Ibnoe Ziyad en de Troubadour uit Eindhoven, Van Der Puttschool, De Vlinder en St. Jozef uit Geldrop-Mierlo en Sint Martinus uit Valkenswaard.

De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is een initiatief in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar  uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio