16.3 C
De Bilt

Meer zelfstandige woonplekken voor Eindhovenaren zonder dak boven hun hoofd

Om dak- en thuislozen sneller en beter te kunnen helpen zelfstandig te worden, is er meer geschikte woonruimte nodig. Daarom heeft het Eindhovense college van B&W op 28 maart besloten dat in de Cyclamenstraat, Carmelitessenstraat en Mathildelaan voorzieningen voor tijdelijk wonen mogen komen. Bewoners krijgen hier een eigen woonruimte, terwijl ze begeleid worden naar een zo zelfstandig mogelijk leven.

Met dit besluit zet het college een nieuwe stap bij het begeleiden van dak- en thuislozen naar een zelfstandig leven en een permanente woonplek. Vorig jaar al werd een belangrijk initiatief genomen door aan de Fuutlaan een inloop- en 24-uurs basisvoorziening voor dak- en thuislozen te gaan openen. 

Met deze nieuwe stap kan aan dak- en thuislozen nog meer perspectief op een nieuw leven worden geboden, denkt verantwoordelijk wethouder Samir Toub (Maatschappelijke ondersteuning). “Om deze mensen écht te helpen, is meer nodig dan alleen een bed, een warme douche en een goede maaltijd. Een zelfstandige woonplek geeft rust en daardoor kunnen mensen werken aan hun herstel.” In een voorziening voor tijdelijk wonen verblijven mensen maar voor een korte periode. De verwachting is dat de meesten na maximaal 2 jaar een eigen woonplek hebben en hun leven weer zonder begeleiding kunnen leiden.

Verbouwing

Om zelfstandige woonruimten mogelijk te maken, moeten de bestaande panden worden verbouwd. Dit betekent voor de Cyclamenstraat 1 dat De Zuidwester wordt omgebouwd tot verschillende woonunits. In de Theresiakerk aan de Carmelitessenstraat 2 komen er ook woonplekken bij. Op beide locaties wonen straks dak- en thuislozen met lichte tot matige problemen. Ze hebben allemaal werk of een andere vorm van dagbesteding.

In het pand aan de Mathildelaan 2a bevindt zich al een 24-uursopvang voor ongeveer 36 dak- en thuislozen met zwaardere problematiek. Na de verbouwing komen hier maximaal 18 zelfstandige woonplekken voor dezelfde doelgroep als er nu zit. De datum van de start van de verbouwing verschilt per locatie en wordt op een later moment bepaald.

Keuze voor locaties

De gemeente is al lange tijd bezig met de zoektocht naar geschikte locaties. Wethouder Toub: ”We weten allemaal dat er op dit moment een gebrek aan woonruimte is voor alle Eindhovenaren. Tegelijkertijd zien we een groeiende groep mensen die hun dak boven het hoofd kwijtraken. Mensen die we het liefst zo snel mogelijk willen helpen om nog meer problemen te voorkomen. Ook zij verdienen weer een thuis.”
Bij de keuze voor de drie locaties is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan. Toub: “We kijken bij de locatiekeuze ook naar zaken als veiligheid, leefbaarheid, draagkracht van de buurt en spreiding van opvangvoorzieningen in onze stad. De ideale locatie bestaat niet, maar we hebben onze keuze zorgvuldig gemaakt.”

Vraag naar woonruimte blijft

Het aanwijzen van deze nieuwe locaties betekent niet dat er een einde komt aan de zoektocht van gemeente Eindhoven en (de uitvoerende partij) Springplank040. Toub: “Dit is een belangrijke stap, maar de vraag naar passende woonruimte blijft groot voor onder andere dak- en thuislozen en dakloze gezinnen. Het is daarom fijn dat ook andere partijen, zoals Springplank040, initiatieven nemen om meer woonruimte te creëren voor deze doelgroep.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio