1.4 C
De Bilt

Muurvectoren ‘Liberation route Europe’ geplaatst

Meierijstad – Nadat vorig jaar op 17 september 2021 door burgemeester Van Rooij samen met zijn collega JeanPierre L’Honneur van de Franse gemeente Carentan op de Vlagheide de eerste Vector of Memory werd onthuld, zijn nu in Meierijstad ook drie muurvectors geplaatst.

Al deze vectoren maken deel uit van de markering van de Brabantse etappe van de ‘Liberation Route Europe’

Market Garden

Meierijstad is aangesloten op de ‘Liberation Route Europe’ een wandelroutenetwerk door Europa, in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45. De etappe door Meierijstad volgt grotendeels het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van ‘Operation Market Garden’, waarbij wegen en bruggen moesten worden veroverd om het geallieerde leger naar Arnhem te laten doorstoten.

Tienduizend kilometer in tien landen

De Liberation Route Europe, door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route, is een netwerk van maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten.

muurvector. Foto: gemeente Meierijstad

De zogenaamde Wallvectors of muurvectors, ontworpen door de internationaal bekroonde architect Daniel Libeskind, wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over de belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding.

De drie nu geplaatste vectors zijn te vinden op:

  • Kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode;
  • De Sint-Antoniusmolen te Eerde;
  • Het voormalig Raadhuis te Veghel;
    en verhalen over de historische gebeurtenissen welke op deze locaties hebben plaatsgevonden.

Wandelroutekaart en routeplanner

De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en OLAT bij de realisatie van dit project in Brabant. De route volgt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk en is volledig bewegwijzerd. Ook wordt is een wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en vectoren in de Brabantse gemeentes. Het project wordt ondersteund door V-fonds en het Mondriaanfonds. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis
uit te stippelen

De Liberation Route Europe is gecertificeerd als ‘Cultural Route of the Council of Europe’ door de Raad van Europa. Met deze certificering is LRE één van de 45 excellente Europese routes waarvan wellicht de Camino naar Santiago de Compostella de bekendste is.

Meer informatie over de Themaroute ‘Market Garden’ zie:
https://www.liberationroute.com/nl/themed-routes/19/operation-market-garden
Meer informatie over de gecertificeerde ‘Cultural Route of the Council of Europe’ zie:
https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/home
Meer over het verhaal bij de Vector van Kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode zie:
https://www.liberationroute.com/nl/pois/742/henkenshage-castle
Meer over het verhaal bij de Vector van de Sint-Antoniusmolen te Eerde zie:
https://www.liberationroute.com/pois/559/the-observation-posts-over-the-battlefield-at-eerde
Meer over het verhaal bij de Vector van het voormalig Raadhuis te Veghel zie:
https://www.liberationroute.com/pl/pois/743/the-old-town-hall-in-veghel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio