9.5 C
De Bilt

Namen Schotse Hooglanders bekend

Waalre – Namen geven aan dieren blijft leuk. Ook als het om de vier uitgezette Schotse hooglanders in Dommeldal de Hogt in de gemeente Waalre gaat. Eind 2017 heeft de gemeente Waalre een prijsvraag uitgeschreven om namen te bedenken voor de Schotse hooglanders in Dommeldal de Hogt. Jong en oud reageerden massaal. Liefst vijfenzestig inzendingen kwamen binnen. Hele grappige en creatieve namen, maar ook namen met een persoonlijk verhaal. De winnende namen vormen samen de beginletters van het woord Hogt. Een verwijzing naar het gebied waar de Hooglanders rondlopen. Afzonderlijk hebben de namen ook nog een betekenis en ze hebben iets Schots in zich. De winnende namen zijn: Habika, Odale, Gaffney en Taïfa.

Betekenis namen

Habika staat voor lieveling, Odale verwijst naar de Dommelvallei en Gaffney naar kalfje. Taïfa heeft betrekking op het stamboekvee van de Hooglanders. De winnende namen komen nog op een plaatje te staan dat bevestigd zal worden op het raster in het gebied.

De Schotse hooglanders zijn geen eigendom van de gemeente Waalre, maar van stichting Taurus. Zij zijn verantwoordelijk voor het dierenwelzijn. Ze gaan regelmatig naar het gebied en houden de dieren in de gaten. De gemeente Waalre heeft een vrijwilliger bereid gevonden die regelmatig een kijkje neemt. De vier Schotse Hooglanders lopen nu nog rond in een beperkt gebied, maar in het voorjaar wordt het natuurgebied uitgebreid met enkele hectares. Tegelijkertijd zal dan ook het aantal  Schotse Hooglanders worden uitgebreid. Eind 2019 zal het hele gebied dat nu al is omheind in gebruik zijn genomen en dan zal het ruimte bieden aan twaalf tot vijftien Schotse Hooglanders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio