16.3 C
De Bilt

Noordoost-Brabant brengt als eerste regio dak- en thuisloze mensen in kaart

Noordoost-BrabantIn Nederland ontbreekt het zicht op omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Dat komt omdat kinderen, vrouwen, arbeidsmigranten, mensen zonder geldige verblijfspapieren en economisch dakloze mensen bij de huidige tellingen niet of onvoldoende worden meegeteld. Daardoor ontbreekt doeltreffend beleid voor de aanpak van dak- en thuisloosheid.  Om deze groep goed in kaart te brengen, beginnen Kansfonds en Hogeschool Utrecht op dinsdag 16 mei met de ETHOS telling in Nederland. Deze eerste telling is in Noordoost-Brabant, met Oss en ’s-Hertogenbosch als centrumgemeenten.

Wat is ETHOS?

ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’ en gaat uit van dakloosheid als een gebrek aan volwaardige huisvesting. “Daar vallen dus ook mensen onder die nu niet in beeld zijn, zoals de jongere die bij bekenden op de bank slaapt of de gescheiden vrouw die overdag werkt en de nachten in haar auto doorbrengt. Maar we tellen ook mensen mee die binnen een maand dakloos dreigen te worden omdat ze een instelling of gevangenis verlaten of hun huis worden uitgezet zonder zicht op andere woonruimte’, zegt Willem van Sermondt, programmaleider Kansfonds.

In België is deze methode al vaker toegepast. Daar is de ETHOS telling ontwikkeld door prof. dr. Koen Hermans van de Universiteit Leuven. Nu hopen wij ook zicht te krijgen op de volledige groep dak- en thuisloze mensen in Nederland, te beginnen in Noordoost-Brabant.”

Hoe gaat de telling in zijn werk?

De ETHOS methode gaat uit van een ééndaagse telling, een zogenoemde point-in-time-meting. Op 16 mei vullen alle organisaties in Noordoost-Brabant die in aanraking komen met dak- en thuisloze mensen vragenlijsten in. ‘Behalve gemeenten en opvangorganisaties doen bijvoorbeeld ook woningcorporaties, maatschappelijk werk, ziekenhuizen, jeugdzorg, GGZ, politie, detentie, scholen en leegstandsbeheerders mee aan de telling’, vertelt Thijs van Kessel, wethouder gemeente Oss. ‘Met de uitkomsten van het telonderzoek krijgen we in beeld hoe groot en ingewikkeld dit probleem is. We gaan in onze regio bekijken wat dit betekent voor toekomstig beleid. Heel praktisch helpt het op korte termijn bijvoorbeeld om voor voldoende winteropvang te zorgen.’

Wat levert de telling in Noordoost-Brabant op?

Half oktober zijn de resultaten van de telling in Noordoost-Brabant bekend. Kansfonds en Hogeschool Utrecht verwachten dat andere gemeenten het voorbeeld van Oss en ’s-Hertogenbosch volgen. ‘Alleen op die manier maken we het onzichtbare zichtbaar’, aldus Lia van Doorn, lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening bij Hogeschool Utrecht die het onderzoek begeleidt. ‘Inzicht in omvang en aard van dak- en thuisloosheid is het startpunt voor beter beleid, gericht op het voorkomen en uitbannen van dakloosheid.’

Meer weten?

www.kansfonds.nl/telling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio