20 C
De Bilt

Onderzoek in Helmond naar nut doneerringen aan afvalbakken

Wethouder Van Lierop van de gemeente Helmond kreeg de afgelopen tijd vaker de vraag van onder andere raadsleden, of prullenbakken in Helmond worden opengemaakt om statiegeldflesjes en blikjes te bemachtigen. En of het een idee zou kunnen zijn om doneerringen aan de prullenbakken te bevestigen, zodat mensen daar hun statiegeldflesjes en blikjes in kunnen zetten, met het idee dat er dan geen prullenbakken worden opengehaald. Omdat de statiegeldblikjes en flesjes er nu wat langer zijn, liet de wethouder opnieuw kijken naar deze mogelijkheid.

Nut en noodzaak in Helmond lijken niet aanwezig

Er werd een uitgebreide extra controle gedaan in het centrum van Helmond. Daarbij werd geconstateerd dat er geen volle prullenbakken zijn en dat alle aanwezige bakken dagelijks worden geleegd. Er worden ook geen prullenbakken leeggehaald om flesjes of blikjes te bemachtigen voor het statiegeld.

Twee Brabantse steden gestopt met proef doneerringen

Navraag bij andere Brabantse steden leerde dat twee steden zijn gestopt met de proef van de doneerringen aan afvalbakken omdat het niet zinvol bleek. Sinds de recente introductie van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes wordt er nog niet voldoende ingezameld (60% in plaats van de doelstelling 90%). De verwachting is dat het inzamelingspercentage toeneemt naarmate de bekendheid over het statiegeld bij het publiek groter wordt en naarmate er meer inleverlocaties komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio