4.2 C
De Bilt

Ongebruikt regenwater krijgt in Bergeijk een 2e leven

Ongebruikt regenwater uit het hemelwaterriool gaat in Bergeijk nuttig ingezet worden. We hebben weer te maken met perioden van (extreme) droogte. In deze tijd is water schaars en pompen we het liefst zo min mogelijk grondwater op. Toch hebben we water nodig om bijvoorbeeld het openbaar groen van water te voorzien.

Schoon regenwater hergebruiken

Hiervoor heeft de gemeente Bergeijk, in samenwerking met de Waterbank en het Waterschap, een oplossing bedacht waarbij we overtollig schoon regenwater uit het Bergeijks hemelwaterrioolstelsel benutten. Voorheen werd dit water niet gebruikt maar vanaf nu wel. Zelfs de brandweer is blij met deze extra mogelijkheid voor bluswater. 

Hoe werkt dat dan?

Op sommige plekken in Bergeijk ligt een hemelwaterriool. Schoon regenwater dat in het hemelwaterriool terecht komt, laten we op dit moment ter plekke in de bodem infiltreren of vangen we op in een waterbuffer van zo’n 150.000 liter. Wanneer het buffer volloopt voeren we het water af naar sloten en beken. Vanaf nu krijgt dit water er een nieuwe bestemming bij, namelijk het openbaar groen. Om het water te kunnen gebruiken, hebben we onlangs een eerste bovengrondse koppeling gemaakt.

Met deze koppeling kan de groenbeheerder zijn watertankauto eenvoudig aankoppelen en het water omhoog pompen. Veilig en makkelijk. De gemeente is voornemens om op termijn in alle kernen een bovengrondse koppeling te maken bij hemelwaterrioolstelsels met een waterbuffer. Op deze manier kunnen we overal in Bergeijk op een duurzame manier omgaan met water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio