-2.1 C
De Bilt

Parkeergarage Doorneind heeft groene gevel van planten

Helmond – Gemeente Helmond heeft parkeergarage Doorneind onlangs voorzien van zonnepanelen en zuinige ledverlichting. De afgelopen week heeft de garage ook nog een ‘groene jas’ gekregen. De gevel is voorzien van beplanting. Op vrijdag 2 oktober heeft wethouder Gaby van den Waardenburg geholpen bij het aanbrengen van de beplanting.

Hittestress en biodiversiteit

De duurzame gevel zorgt voor meer groen in het centrum van Helmond. Dat is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit, het verminderen van hittestress en het ontlasten van de riolering.

Wings op parkeergarage

Op de zogenoemde ‘wings’ die typerend zijn voor het bovenste parkeerdek van de garage, zijn 94 zonnepanelen aangebracht. De panelen zouden zo’n 25.000 kilowattuur per jaar aan energie op moeten wekken. Om te zorgen dat daarmee de garage volledig van stroom is te voorzien, zijn er ook stappen gezet om het energieverbruik flink te reduceren.

LED verlichting

De bestaande verlichting is vervangen door zuinige én slimme led armaturen met een dimbare regelaar sensor. Als er geen beweging van mensen of auto’s in de garage is, dan dimt de verlichting. In totaal gaat het om 274 armaturen die zo’n 80% minder energie verbruiken dan de oude verlichting.

Klimaatbestendige gevel

De noord- en westgevel van de garage zijn voorzien van beplanting, in totaal ruim 300 vierkante meter. De plantjes zijn geplant in hangbakken aan de gevels die zijn voorzien van een zogenoemd plant care systeem. Dit computergestuurde bewateringsysteem werkt met sensoren die aangeven hoeveel water de planten moeten krijgen. Eén keer per jaar vindt onderhoud aan de planten plaats, zodat deze niet verwilderen.

Groene gevel

De groene gevel is een stap in het ‘wapenen’ van de omgeving tegen extreem weer. Meer groen zorgt voor verkoeling en schaduw tijdens warme dagen. De planten houden water vast en ontlasten zo het riool tijdens hevige stortbuien. Ook draagt de beplanting bij aan een betere biodiversiteit en aan het vergroenen van het stadscentrum.    

Investeren in verduurzamen eigen gebouwen

Parkeergarage Doorneind is een goed voorbeeld van de stappen die gemeente Helmond wil zetten in het verduurzamen van haar eigen vastgoed. Wethouder Gaby van den Waardenburg: “Als gemeente stimuleren wij inwoners en bedrijven om te investeren in verduurzaming van hun eigen panden. Dan moeten wijzelf ook het goede voorbeeld geven. Een duurzaam gebouw biedt ook meerwaarde voor de omgeving, bijvoorbeeld hier bij parkeergarage Doorneind waar diverse maatregelen zijn toegepast. Een mooie vervolgstap in de verduurzaming van ons eigen vastgoed!”

Verduurzamen gemeentelijke gebouwen

In 2020-2021 zijn middelen beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. De gemeente onderzoekt op dit moment welke van de eigen panden, zoals wijkgebouwen en gymzalen, prioriteit krijgen en geschikt zijn voor de aanleg van zonnepanelen, duurzame verwarming, groene daken/ gevels en/of ledverlichting. Voor het verduurzamen van sport- en onderwijsgebouwen zijn ook middelen beschikbaar gesteld in de begroting voor 2021-2022.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio