13.8 C
De Bilt

Pilot Jongeren Perspectief Fonds gestart in Eindhoven

Eindhoven – In Eindhoven start op 19 april 2021, voor een periode van twee jaar, een proef met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) om 20 jongeren van 18 tot en met 27 jaar met schulden te helpen. Niet de schuld, maar hun toekomst staat binnen het JPF centraal. Het Jongeren Perspectief Fonds in Eindhoven is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, Dynamo (onderdeel van Lumens) en WIJeindhoven. 

Tussen de wal en het schip

Vaak vallen jongeren met schulden tussen wal en schip. Door gebrek aan inkomen en de grote kans op terugval past reguliere schuldhulpverlening in de regel niet voor deze jongeren. Jongeren verliezen hierdoor het perspectief op de toekomst.

Perspectiefplan op maat

Het JPF kijkt samen met de jongere naar de leef- en woonsituatie en maakt een perspectiefplan op maat, met doelen waaraan de jongere gaat werken. Binnen het JPF worden jongeren waar mogelijk begeleid naar werk of school, of ondersteund in het continueren ervan. Ook krijgen zij de kans om schulden te betalen in de vorm van bijvoorbeeld een maatschappelijke stage. Het JPF-traject duurt twee jaar. Aan het einde van het traject is de jongere schuldenzorgvrij en heeft de eerste stappen gezet in een financieel gezonde toekomst. 

De pilot

Aan de pilot in Eindhoven nemen 20 jongeren deel. De jongeren worden door WIJeindhoven en Dynamo geworven. Het doel is om, bij succes, na twee jaar op te schalen en een structurele aanpak voor Eindhovense jongeren met schulden te bieden.

Landelijke aanpak JPF

Jongeren Perspectief Fonds is een landelijk initiatief dat in Den Haag door Schuldenlab070 ontwikkeld is. Onder de vlag van SchuldenlabNL coördineert Stichting Jongeren Perspectief Fonds de aanpak en gemeenten implementeren die. Naast Den Haag is JPF onder anderen gestart in de gemeenten Emmen, Almelo, Almere en Arnhem.

Renate Richters, wethouder jeugd, zorg, welzijn en armoede: ‘De aanpak van armoede en schulden is één van de speerpunten in Eindhoven. We willen juist ook jongeren met problematische schulden bereiken en ondersteunen. En nu gaan we starten met het Jongeren Perspectief Fonds en hopen hierdoor nóg meer jongeren te bereiken. Ik gun Eindhovense jongeren zo’n mooie startpositie in hun leven. Daar horen schulden niet bij. ‘

Als je zelf geldzorgen hebt vind je op de website meer informatie over hulp, kijk op eindhoven.nl/hulpbijgeldzorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio