10.4 C
De Bilt

PIT-controle stuit op omvangrijke hennepkwekerij en drugsafvaldumping  in het buitengebied

Op een boerenerf in Lierop heeft het Peelland Interventie Team  (PIT) een grote hoeveelheid (synthetische) drugsafval aangetroffen. Ook heeft de politie in Helmond een grote hennepplantage aangetroffen. De locatie met drugsafval wordt de komende dagen gereinigd en de hennepplantage wordt ontmanteld.

PIT-controle

Donderdag 16 februari is het Peelland Interventieteam (PIT) met tientallen medewerkers van de zes peelgemeenten (Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren), politie, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant actief geweest in het buitengebied. Tijdens deze inzet is op een boerenerf in Lierop 10.000 liter (synthetische) drugsafval gevonden; gebruikt bij de productie van ongeveer 1.250 kg speed. De locatie is – na onderzoek – afgezet, het terrein wordt gereinigd en het drugsafval afgevoerd.

PIT controle. Foto: gemeente Helmond

Oren en ogen in het buitengebied

Het PIT gaat regelmatig het buitengebied in om in gesprek te gaan met de bewoners. Het doel hiervan is de bewoners weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Medewerkers van het PIT voeren regelmatig informatieve gesprekken met inwoners om de alertheid en meldingsbereidheid te vergroten. Zij zijn de oren en ogen in het gebied. Zo werken inwoners en overheid samen aan de veiligheid in het gebied.

Grote hennepplantage aangetroffen in Helmond

De politie trof in een bedrijfspand aan de Lungendonk in Helmond op de eerste etage een in werking zijnde hennepkwekerij aan met meer dan 1500 planten. De politie heeft drie personen aangehouden. Uit onderzoek moet blijken of- en welke rol zij hebben gehad. Ook was er in het pand sprake van illegale bewoning op de begane grond. Een gezin met minderjarige kinderen woonde direct onder de hennepplantage van de eerste verdieping. Een levensgevaarlijke situatie. Medewerkers van het PIT hebben het bedrijfspand gecontroleerd op brandveiligheid, milieuveiligheid en bouwtechnische staat.

Het PIT heeft – vanwege de onveilige situatie – besloten de woning direct te sluiten door het toepassen van bestuursdwang. Het gezin verblijft momenteel elders. Er wordt een melding gemaakt bij Veilig Thuis, vanwege de onveilige situatie waarin de minderjarige kinderen zijn gebracht..

Onverantwoord

Een illegale hennepkwekerij is gevaarlijk voor bewoners, aanwonenden én voor de omgeving. Bij de teelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen of bedrijfspanden ontstaan door lekkages, stank en schimmelvorming. Een hennepkwekerij is te herkennen aan bijvoorbeeld elektriciteitsproblemen in de buurt, afgeplakte ramen, stank, vocht, schimmel of lekkages in of rondom de woning/bedrijfspand of licht dat constant brandt.

Ruikt u henneplucht en/of denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via telefoonnummer 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000

Ook kunnen inwoners overlastsituaties en verdachte situaties rechtsreeks doorgeven aan het Peelland Interventie Team (PIT). Dit kan anoniem op telefoonnummer 0492-587903 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio