3.4 C
De Bilt

PIT Controles bij woningen waar arbeidsmigranten worden gehuisvest

Bij een controle in de gemeente Helmond op woensdag 5 oktober door het Peelland Interventieteam (PIT) bleek dat arbeidsmigranten helaas nog vaak onveilig en ongezond wonen. De brandveiligheid was niet op orde en op sommige adressen was er sprake van kamerbewoning. Dat mag niet zonder omgevingsvergunning. Met de controles houdt het PIT samen met partners toezicht op de woon-, werk-, en leefomgeving. Dit doen we met het oog voor het welzijn van de bewoners.

Resultaten controles

“In een gezinswoning voor vier a vijf personen verbleven 12 arbeidsmigranten. In de woonkamer stonden zeven bedden en matrassen. Naast bedden en matrassen in de woning lag er afval, etensresten en wat sigaretten. De blikken bier staan naast het bed op het tapijt en werden gebruikt als asbak. Door de hele woning werkte de brandalarminstallatie niet. En dat terwijl er wordt gerookt in de woning en er meer personen leven dan waarvoor het is ingericht.”

Bij de betreffende woning heeft de gemeente zogeheten bestuursdwang toegepast waarbij de eigenaar of huurder (bewoner) direct de overtreding moet herstellen. In dit geval moest er op iedere verdieping een rookmelder worden geplaatst voordat het PIT de woning verliet.

Veiligheid voorop

Coördinator PIT: “Voor ons staat veiligheid voorop. Wij gaan pas de deur uit met de gedachte dat mocht er brand uitbreken, wij er alles aan gedaan hebben om de veiligheid op orde te brengen.” Door het PIT zijn eerder al controles uitgevoerd naar de woonomstandigheden van arbeidsmigranten in Helmond en omliggende gemeenten. Controles bij woningen waar arbeidsmigranten worden gehuisvest blijven de aandacht houden.

Peelland Interventie Team (PIT)

Onder regie van het PIT zijn er regelmatig controles bij panden en woningen waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om tot duurzame oplossingen te komen.

Verdachte situaties melden

Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties doorgeven aan het PIT. Dit kan anoniem op telefoonnummer 0492-587903 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Inwoners kunnen ook anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het PIT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio