-2.1 C
De Bilt

Plaatsing monitoringskasten tegen eikenprocessierups

Gemert/Bakel De gemeente Gemert-Bakel wil in de strijd tegen de eikenprocessierups minder preventief spuiten en meer inzetten op het bestrijden van de overlast door natuurlijke vijanden. Om meer inzicht te krijgen over de invloed van de insecten op de processierups worden voor onderzoek monitoringskasten ingezet. Op een zestal plaatsen in de gemeente worden deze EPR-kasten opgehangen.

Werking monitoringskasten

De EPR-kast is een speciaal ontwikkelde kast met verse nesten van de eikenprocessierups om te onderzoeken welke insecten de eikenprocessierupsen opeten. Insecten zoals sluipwespen en sluipvliegen maar ook andere insecten komen van nature in de nesten van de eikenprocessierups voor. In de nesten van de processierups leggen deze insecten hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de larve de rups stukje bij beetje opeet.

Eventuele vlinders van de eikenprocessierups kunnen de kast, vanwege het gaas, niet verlaten. Het verwaaien van brandharen uit de kasten is zeer gering.

De kasten worden regelmatig gecontroleerd aangezien er in verschillende levensfasen van de rups verschillende insecten, die de rups eten, actief zijn. Gelijktijdig wordt ook de kwaliteit van de omgeving geïnventariseerd. Met de kennis over de aanwezige grassen, kruiden en overige planten kan het leefgebied van de insecten die de eikenprocessierups opeten verder worden verbeterd.

Plaatsing monitoringskast

In de EPR-kast zitten nesten met rupsen van de eikenprocessierups. Om contact met brandharen te voorkomen hangt de kast hoog in de boom. De kast is op deze manier voor passanten of spelende kinderen niet bereikbaar. Op de onderkant van de kast staat een waarschuwingssticker.

Het verplaatsen van de nesten naar de EPR-kast wordt op een veilige manier door een persoon in beschermende kleding uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio