15.7 C
De Bilt

Plaatsing ondergrondse afvalbakken voor restafval bij appartementen

Vanaf maandag 3 juli komen er ondergrondse afvalbakken voor restafval bij appartementen. Door heel Helmond worden er dit jaar ongeveer 140 geplaatst. Bewoners van appartementen krijgen hiervoor een afvalpas. Daarmee kunnen zij de ondergrondse afvalbak voor restafval openen.

De nieuwe afvalbakken meten hoe vaak een inwoner met de afvalpas restafval weggooit. Vanaf 1 januari 2024 betalen bewoners van appartementen voor elke keer dat zij restafval in de nieuwe afvalbak gooien. Mensen met een eigen restafvalbak betalen al voor elke keer dat zij deze aanbieden. Afvalbakken voor papier, PMD (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons) en GFT+E (groente- fruit-, en tuinafval + etensresten) blijven gratis.

Ondergrondse bakken voor restafval

Inwoners die goed hun afval scheiden houden hun afvalkosten zo laag mogelijk. Met de nieuwe ondergrondse restafvalbakken krijgen ook bewoners van appartementen vanaf 1 januari 2024 de kans om te besparen op afvalkosten. Is er bij een appartementencomplex nog geen GFT+E inzameling? Dan starten wij daar dit jaar mee.

Waarom nieuwe afvalbakken met afvalpas?

We willen dat appartement bewoners straks alleen betalen voor het eigen restafval dat zij weggooien. En niet voor het afval van de buren. Daarom moet de afvalbak per adres kunnen meten wanneer iemand er iets in gooit. De huidige restafvalbakken bij appartementen kunnen dat niet. De nieuwe afvalbakken met de afvalpas kunnen dat wel.

Door goed afval te scheiden houden we de afvalverwerking betaalbaar

Veel huishoudens in Helmond scheiden al goed hun afval. Zo houden we minder restafval over. Gelukkig maar, want restafval wordt verbrand en gaat zo verloren. Hoe beter we afval scheiden, hoe meer we kunnen hergebruiken. Zo houden we de afvalverwerking betaalbaar. Met deze veranderingen hebben bewoners van appartementen straks dezelfde mogelijkheden als inwoners die eigen afvalbakken bij de woning hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio