19.2 C
De Bilt

Project Passport4Work zet volgende stap

Eindhoven – Afgelopen week ondertekenden tien ketenpartners de overeenkomst voor samenwerking in het Eindhovense project Passport4Work. Dit project moet ervoor zorgen dat werkgevers meer inzicht krijgen in de kennis en vaardigheden van werkzoekenden. En werkzoekenden krijgen de kans om te groeien in hun eigen vak én in nieuwe vakgebieden. In oktober werd bekend dat de Europese Commissie van plan is om het project financieel te ondersteunen met ca. 4,9 miljoen euro. Drie jaar na de start moeten 200 werkzoekenden door dit project aan het werk zijn en moeten 600 mensen bezig zijn met een gepersonaliseerd onderwijstraject.

De economie in Zuidoost-Nederland kent een sterk stijgende lijn, mede dankzij de groei van de hightech maakindustrie. Tegelijk laten de cijfers een toenemende afstand tot de arbeidsmarkt zien (met name voor laagopgeleiden) en verminderde inzetbaarheid voor de banen die wél beschikbaar zijn. Vertegenwoordigers van werkgevers en werkzoekenden hebben regelmatig de behoefte geuit de arbeidsmarkt structureel te veranderen door innovatief en informatiegestuurd te gaan werken.

Innovatie

Passport4Work wil het eenvoudiger maken voor werkzoekenden en werkenden om te kunnen overstappen naar nieuw werk. Dit vergt een nieuwe manier van denken over arbeid, bij zowel de werkzoekenden als de werkgevers. Belangrijke deelprojecten gaan over robotisering, statushouders en gasloze wijken. Een zeer innovatief onderdeel van Passport4Work is de ontwikkeling van een vaardighedenpaspoort, dat kan worden uitgebreid op basis van ‘gamification’. Dit wil zeggen dat spelenderwijs vaardigheden worden getoetst en bijgeleerd.

Meer inzicht en andere vaardigheden

“De arbeidsmarkt van nu vraagt om meer inzicht en andere vaardigheden bij werkzoekenden, om te passen bij openstaande vacatures. Door dit project zetten we samen met onze partners een stap om dat mogelijk te maken”, zegt wethouder Yasin Torunoglu (Werk). “Passport4Work is een innovatie waar werkzoekenden én werkgevers bij gebaat zijn.”

Partners

In de afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd over de rol en bijdrage van de ketenpartners. Die wederzijdse rechten en plichten zijn nu vastgelegd in de Partnership Agreement. Bij het project zijn tien ketenpartners betrokken: Gemeente Eindhoven, Organiq, Building Changes, Provincie Noord-Brabant, Transvorm, WIJeindhoven, MKB Eindhoven, GRWRE, Tilburg University en UWV. Verder is er een nauwe samenwerking met organisaties als 04Werkt, Brainport Development, Summa College, Technische Universiteit Eindhoven, CINOP, Gaan in de Bouw, en VNO-NCW. En worden ook nieuwe allianties gesmeed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio