Rattenoverlast zorgt voor veel schade in Noord-Brabant

Bergeijk – Er bereiken ons de laatste tijd veel berichten over rattenoverlast in wijken. Dit probleem speelt niet alleen in Bergeijk, maar is een provinciaal probleem. In de pers komen regelmatig berichten over een toename van ratten in Noord-Brabant. Ratten kunnen veel schade toebrengen aan materialen, maar ook ziektes overbrengen naar mens en dier. In dit artikel vertellen we u graag meer over hoe u rattenoverlast kunt bestrijden en preventief kunt voorkomen.

De zwarte rat

De overlast komt steeds vaker voor in de stedelijke omgeving. Het gaat dan vooral om de zwarte rat. Vroeger zaten die vooral in kippen- en varkensstallen maar ze voelen zich steeds meer thuis in de woonwijken. Daar is schuilgelegenheid genoeg in schuurtjes, opslag van brandhout, dakranden e.d.

De zwarte rat is een heel intelligent en slim dier. Hij heeft een territorium van 3 tot 8 tuinen waar hij gemakkelijk zijn kostje bij elkaar kan scharen. Denk daarbij aan voer voor zangvogels, kippen, konijnen, paarden e.d., maar ook noten en andere vruchten dienen als voedsel.

De zachte winters van de laatste jaren hebben er ook toe geleid dat de ratten gemakkelijk hebben kunnen overleven. Ze hebben geen natuurlijke vijanden. Alleen katten kunnen er wel eens een vangen.

Gezamenlijke aanpak van rattenoverlast is belangrijk

Het gebeurt regelmatig dat iemand een bestrijding uitgevoerd, maar het vrijgekomen territorium wordt naar verloop van tijd weer ingenomen door een nieuwe generatie ratten en dan begint het verhaal opnieuw. Gezamenlijke aanpak is daardoor belangrijk.  We doen dan ook een beroep op uw medewerking door onderstaande tips goed te lezen.

Wering van ratten.

Ratten komen af op plaatsen waar ze voedsel en schuilgelegenheid vinden.

 • Sluit voorraden van voedsel goed af. Vooral als men huisdieren of vee heeft is het belangrijk dat het voer zodanig wordt opgeslagen en toegediend dat ratten er niet bij kunnen komen. Er zijn afsluitbare voedseltonnen in diverse formaten bij landbouwwinkels/dierenwinkels verkrijgbaar hiervoor.
 • Geef huisdieren niet meer voedsel dan ze dagelijks nodig hebben.
 • Voer de huisdieren vroeg op de dag, zodat het op is voor de avond valt.
 • Strooi geen voer in een open ren, maar in een afsluitbare voerbak.
 • Voer tuinvogels alléén in de winterperiode wanneer ze het echt nodig hebben.
 • Voorkom dat ratten binnen kunnen komen door het afsluiten van ventilatieopeningen met stevig gaas en zorg voor goed sluitende deuren en ramen.
 • Ruim rommel op waar ratten onder kunnen schuilen.
 • Als u fruitbomen in de tuin heeft: afgevallen fruit en noten zijn ook erg in trek bij ratten. Ruim die zo veel mogelijk op.
 • Zet huisvuil niet te vroeg aan de openbare weg om opgehaald te worden. Wanneer de zak open gescheurd wordt is dit ook weer een plek die ratten aantrekt.
rattenoverlast

Wat te doen als er ratten nabij uw woning, schuur of stal voorkomen.

 • Voer de bovenstaande maatregelen uit.
 • Informeer in de buurt of er meer mensen zijn die ratten hebben gezien. Ratten houden zich immers niet aan perceelsgrenzen, meestal speelt het probleem bij meerdere adressen. Bij een enkel geval kunt u contact opnemen met een ongediertebestrijder. Deze kan u adviseren over de beste manier van bestrijding. Adressen van ongediertebestrijders kunt u vinden via internet.

Ook de gemeente kan u hierover informeren, tel. 0497-551455. Constateert u ratten op openbaar gebied, dan kunt u dit melden via de Meld- en Herstellijn, www.bergeijk.nl/meldenherstel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img