2.2 C
De Bilt

Meetkast Regionaal Meetnet geplaatst in Knegsel

Eersel – Als onderdeel van het Regionaal Meetnet is op 17 maart 2021 een meetkast van TNO geplaatst aan de Zandoerleseweg in Knegsel. Hiermee wordt de luchtkwaliteit en het geluid gemeten. Sinds begin dit jaar plaatst TNO, onder regie van provincie Noord-Brabant, op strategische plekken in Zuidoost-Brabant meetkasten. In totaal gaan er in deze regio ongeveer vijftig van deze kasten ‘realtime’ (hier en nu) fijnstof en stikstofdioxide meten.

Uitstoot vliegverkeer

Naast de invloed van verkeer en intensieve veehouderij, kunnen de nieuwe meetkasten van het Regionaal Meetnet ook de uitstoot van ultrafijnstof meten. Dit wordt met name geproduceerd door vliegverkeer en was tot nu toe minder goed zichtbaar. TNO had hiervoor al twee meetkasten geplaatst bij het hek van Eindhoven Airport. Daar komt nu dus de meetkast in Knegsel bij, op de aanvliegroute van de luchthaven.

Eersels meetnet

Naast het Regionaal Meetnet heeft gemeente Eersel sinds 2018 ook een eigen net om inzicht in de leefomgeving te verkrijgen. Samen met betrokken inwoners, burgercoöperatie AiREAS en de GGD meet gemeente Eersel de lucht en het geluid in eigen omgeving. Onder de noemer Meetnet Eersel, of AiREAS Eersel, hangen op negen verschillende locaties in de dorpskernen meetkasten. Ook rijden er acht ‘snuffelfietsen’ door de gemeente, zij meten de luchtkwaliteit op verschillende plekken gedurende de dag. Wethouder Beex is trots op de betrokkenheid van de inwoners bij het gericht in kaart brengen van de kwaliteit van hun leefomgeving: “De kracht van ons eigen lokale Meetnet Eersel zit in de betrokkenheid van onze inwoners.”

Dashboard

Willem Sloof heeft als lid van de klankbordgroep van net Eersel meegeholpen om de hele bak aan data uit de lokale meetpunten zichtbaar te maken: “We hebben inmiddels een bijzonder overzichtelijk dashboard op de website van gemeente Eersel laten ontwikkelen. Het zou mooi zijn om daar de metingen van het Regionaal Meetnet aan toe te voegen en vice versa. Je kunt dit dashboard vinden op: www.eersel.nl/meetnet.“

De kracht van betrokkenheid Wethouder Eric Beex van gemeente Eersel neemt namens de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant zitting in de stuurgroep Regionaal Meetnet, samen met gedeputeerde Elies Lemkes-Straver van de provincie en wethouder Rik Thijs van gemeente Eindhoven.

Volgens Beex onderstreept zijn betrokkenheid in de stuurgroep hoe belangrijk Eersel dit thema vindt. Hij is van mening dat zijn gemeente heeft laten zien een voorloper te zijn in het meten van lucht en geluid: “Met betrokken burgers hebben we een lokaal meetnet ontwikkeld, om zo meer inzicht te kunnen geven in de eigen leefomgeving. Ik ben enthousiast over de komst van het Regionaal Meetnet, want hiermee kunnen we nóg beter in beeld brengen wat er speelt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio