2.1 C
De Bilt

Samenwerken aan beter milieu met grote regionale gezondheidsinstellingen

Gemeente Son en Breugel werkt samen, voor een beter milieu, met veertien grote gezondheidsinstellingen en tien andere gemeenten aan de zogenaamde Green Deal Zorg Eindhoven/MRE. Het doel van de Green Deal Zorg is om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren door energie te besparen, efficiënter met afval en water om te gaan, voedselverspilling tegen te gaan en vervoersbewegingen te beperken. De zorginstellingen moeten binnen drie jaar na ondertekening van de Green Deal minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behalen.

Green Deal

Veertien zorgverleners hebben samen met de gemeenten, Milieu Platform Zorgsector, de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en het Ministerie van VWS hun handtekening gezet onder de Green Deal. “Wij sluiten graag aan. We vinden het belangrijk om met al deze partners verspilling van energie en grondstoffen tegen te gaan. Het klimaatprobleem houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Het is verstandig dat wij dat ook niet doen en de samenwerkingskracht van onze regio benutten om tot concrete stappen te komen”, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

Zorg voor de mens én milieu

De zorgsector heeft van nature de focus op zorg voor de mens, maar de focus op de leefomgeving van de mens én zorgvuldig om gaan met het klimaat, energie en het milieu is ook belangrijk. Inzet op deze thema’s helpt tevens om grip te houden op de vaste lasten en huisvesting. Ook de overheid is in dit traject betrokken, zowel stimulerend door bijvoorbeeld subsidies, als controlerend, door controle en handhaving.

Verduurzamen

De deelname van instellingen aan de Green Deal is niet vrijblijvend. In het traject wordt gemonitord en geëvalueerd en de partners ontmoeten elkaar tussendoor om kennis en kunde uit te wisselen. Milieuplatform Zorgsector (MPZ) is hierbij een onmisbare partner als kennisbank voor de deelnemers. De Green Deal gaat ervan uit dat er meer resultaat behaald kan worden met willen en samenwerken, dan met moeten en controleren.

Alle zorginstellingen moeten wettelijk voldoen aan bepaalde duurzaamheidsnormen. Bevoegd gezag zal de komende jaren op energiewetgeving komen toezien en indien nodig handhaven. Door deel te nemen aan de Green Deal Zorg wordt het toezicht 3 jaar uitgesteld. Na 3 jaar voldoen de zorginstellingen en is handhaven niet meer nodig.

Deelnemende instellingen en gemeenten

Zorgpartijen: Amarant, Archipel Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Combinatie Jeugdzorg, GGzE, Libra revalidatie & audiologie, Lunet Zorg, Maxima Medisch Centrum, Savant Zorg, Anna ziekenhuis/Anna zorggroep, Stichting Oktober, Valkenhof, Vitalis WoonZorg Groep en ‘t Wasven.

GemeentenBest, Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Reusel- de Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Overige partijen: Milieu Platform Zorg, Brabants ontwikkeling Maatschappij en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio