10.8 C
De Bilt

St. Severinuskerk in Hapert zo multifunctioneel

Hapert – Op 14 juni sloot de St. Severinuskerk in Hapert officieel haar deuren. Het gebouw gaat samen met de naastgelegen pastorie onderdeel vormen van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). De kerk en pastorie zullen worden uitgebreid met nieuwbouw voor onder andere de basisschool, de kinderopvang en de bibliotheek.

Ook sporthal onderdeel St. Severinuskerk

Ook de sporthal wordt onderdeel van het geheel. Als alternatief voor de St. Severinuskerk zal tevens een nieuwe gebedsruimte worden opgericht. Deze ruimte heeft een bescheiden omvang (80m2), maar kan eventueel incidenteel worden uitgebreid met een aangrenzende zaalruimte. Hierdoor blijven kerkelijke vieringen in Hapert mogelijk.

Kerkbanken St. Severinuskerk krijgen nieuwe bestemming – Foto: gemeente Bladel

Nieuwe functie voor kerkgebouw

Het kerkgebouw krijgt een nieuwe functie. De ruimte wordt ingevuld met verschillende zaal-, oefen- en vergaderruimten. In de nieuwe MFA (met name het kerkgebouw) worden zoveel mogelijk elementen behouden en enkele losse inrichtingsstukken worden terug gebracht. Het gaat dan om elementen die subtiel herinneren aan wat de oorspronkelijke functie van het gebouw was.

Inventaris krijgt nieuwe bestemming

Veel van de losse inventaris krijgt echter elders een nieuwe plek. Een deel van de inventaris zal terugkomen in de nieuwe gebedsruimte. Een ander deel verhuist naar andere kerken in de lokale parochie. Daarnaast heeft het kerkbestuur alle inwoners van Hapert de mogelijkheid geboden om in aanmerking te komen voor bepaalde inventarisonderdelen van de kerk.

Ook aantal kerkbanken hergebruikt

Ook voor de kerkbanken konden inwoners eventuele belangstelling kenbaar maken. Samen met de interieurarchitect is bekeken in hoeverre de kerkbanken van de St. Severinuskerk zouden kunnen worden verwerkt in de nieuwe inrichting van de MFA (en dan met name in de kerk). Een aantal kerkbanken zullen daarvoor worden gebruikt. Een flink aantal kerkbanken kon daarnaast nog worden toegewezen aan geïnteresseerden. Vanaf 29 juli konden de banken kosteloos worden opgehaald.

30 banken verdeeld

30 kerkbanken krijgen daarmee ergens in Hapert een nieuwe plek en mogelijk ook een nieuwe functie. Soms met dezelfde gebruikers als in de afgelopen tientallen jaren, soms met nieuwe gebruikers. In het ene geval met evenveel devotie als voorheen en in het andere enkel als relikwie met herinneringen. In beide gevallen is er een link met zowel de oude als de nieuwe functie van het kerkgebouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio