7.7 C
De Bilt

Sint Anthonis in het donker

Sint Anthonis – Wie denkt aan de nacht denkt aan het donker, aan de heldere sterren die de donkere hemel verlichten. Aan fantasie, waarmee dromen vorm krijgen. Of aan verbeelding, waardoor een simpele schaduw voor de vreemdste dingen aangezien kan worden. Maar wie nagaat wanneer de sterren voor het laatst echt helder waren zal merken dat dit tegenvalt. Wanneer waren we zover verwijderd van de felle lichten die in 2018 overal flitsen, waar we ook gaan? Wanneer was het écht donker? Die vraag is misschien lastig te beantwoorden voor wie terugkijkt. Maar wie vooruitkijkt weet het wel: op zaterdag 27 oktober is het de Nacht van de Nacht.

Nacht van de Nacht

In het teken van duurzaamheid gaat bij gemeenten, ondernemingen en woningen in heel Nederland de verlichting uit. Dit gebeurt op veel plaatsen ook op straat, zoveel als de veiligheid toelaat. Daarmee is de schoonheid van de nacht beter zichtbaar dan op elke andere nacht van het jaar. Door heel Nederland wordt van dit bijzondere moment gebruik gemaakt: door het hele land werden bij de vorige editie ruim 500 evenementen georganiseerd, een recordaantal met gezamenlijk wel 45.000 bezoekers. Op nachtvandenacht.nl/activiteiten staat een overzicht van alle activiteiten in Nederland. Van nachtsafari’s en dichtwedstrijden tot sterrenkijken: er is bij iedereen in de regio wat te beleven.

Lichtvervuiling

Tegenwoordig is Nederland van zoveel verlichting voorzien dat het vrijwel nergens meer donker is. Dit heeft grote gevolgen voor zowel mensen als dieren. Onderzoek door Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid toont aan dat de mens sinds de komst van de elektrische lamp gemiddeld 1,5 uur korter is gaan slapen, met gevolgen als slaapstoornissen en stress. Het nachtelijk dierenleven ervaart ook problemen door het altijd aanwezige licht. Zo wijken trekvogels bijvoorbeeld af van hun oorspronkelijke richting door plotselinge lichtbronnen als schijnwerpers.

Duurzaamheid

“Door de verlichting te doven besparen we samen een hoop energie. Elke nacht brandt verlichting op verlaten terreinen. Vaak kost dat onnodig veel energie. De Nacht van de Nacht is een goed initiatief om samen stil te staan bij onze eigen mogelijkheden. Als gemeente Sint Anthonis laten we het daar niet bij. Naar verwachting wordt in 2019 alle conventionele openbare verlichting in onze gemeente vervangen door ledverlichting. Daarmee besparen we 35% energie. Daarnaast zijn dimtechnieken op dit moment een onderwerp van gesprek, waarmee nog eens 10% extra bespaard kan worden. Deze plannen bespreken we in de raadsvergadering op 25 oktober”, aldus wethouder Huub Bellemakers.

Gemeente Sint Anthonis

De gemeente Sint Anthonis doet uiteraard mee aan de Nacht van de Nacht: “We doven verlichting bij dorpshuizen en zelfs op de meeste pleinen. Daarnaast vragen we alle bewoners om ook hun verlichting te doven en onder het genot van sfeervol kaarslicht de nacht te bewonderen. Samen dragen we zo met de rest van Nederland bij aan een duurzaam Nederland”, aldus Huub Bellemakers, wethouder duurzaamheid.

Oproep


Zoals gemeenten in de rest van Nederland, roept de gemeente Sint Anthonis met plezier iedereen op om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht op 27 oktober. Dat betekent de lichten uit, en de zintuigen aan. Eén ding is zeker: het wordt geen nacht die je normaal alleen in films ziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio