14.4 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Strijd tegen heling: Gemeente Heeze-Leende neemt initiatief

In navolging van vele andere gemeenten heeft gemeente Heeze-Leende het Digitaal Opkopers Register (DOR) ingevoerd om heling tegen te gaan. Bij een woninginbraak worden goederen gestolen die vaak weer doorverkocht worden. Het kopen van gestolen goederen noemen we heling en dat is strafbaar. Om het voor dieven zo moeilijk mogelijk te maken geld te verdienen aan hun inbraken, voert gemeente Heeze-Leende het Digitaal Opkopers Register in. Met het digitale register zijn in andere gemeenten al veel successen behaald.

Burgemeester Verhoeven ziet met het gebruik van dit register mogelijkheden om heling tegen te gaan: ‘Wij willen het als gemeente onmogelijk maken dat criminelen hun gestolen goederen kunnen verhandelen. Met het register wordt diefstal minder aantrekkelijk en kunnen we criminaliteit terugdringen.’

Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. Om deze registratie te verbeteren, is het Digitaal Opkopers Register ontwikkeld. Het Digitaal Opkopers Register checkt automatisch via een database van de website of een ingevoerd serienummer als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat hiervan een melding naar de politie en gemeente, die daarop actie kunnen ondernemen.

Help in de strijd tegen heling

Naast het gebruik van het register, kunnen inwoners ook helpen in de strijd tegen heling. Bij de koop van tweedehands goederen, bijvoorbeeld via Marktplaats, kan iedereen op Stopheling.nl en in de app controleren of het serienummer van een product in de database als gestolen staat geregistreerd. Ook kunnen de website en de app gebruikt worden om waardevolle spullen te registeren. Ben je iets kwijt of is het gestolen? Via het register kunnen jouw eigendommen herkend worden en is de kans groter dat ze worden teruggevonden. Ga voor meer informatie naar de website .

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio