12.7 C
De Bilt

’t Hurkske krijgt ruim 10 hectare nieuwe natuur

’t Hurkske in Erp is een prachtig natuurgebied met bijzondere natuurwaarden en mooie wandelroutes. Door de aankoop en ontwikkeling van een groot landbouwperceel midden in dit natuurgebied komt daar nog eens ruim 10 hectare nieuwe natuur bij. Wie via de Meerbosweg van Erp naar Boerdonk rijdt kan het bijna niet zijn ontgaan.

Bosarbeiderswoning

Achter de voormalige bosarbeiderswoning uit 1920 – een gemeentelijk monument en inmiddels in gebruik als gastenverblijf – wordt hard gewerkt aan de nieuwe inrichting. De grote machines van de aannemer gaan hierbij zorgvuldig te werk. Het perceel is namelijk niet alleen bijzonder vanwege de ligging tegen het bestaande natuurgebied, maar ook vanwege de aanwezigheid van zeldzame flora en fauna.

Biodiversiteit

Wethouder Van Rooijen: “We willen de biodiversiteit in Meierijstad versterken. Dat doen we bijvoorbeeld door ons maai- en bermbeheer daar op in te richten. Maar ook door de ontwikkeling van nieuwe natuur zoals hier in het Hurkske.” Eén van de bijizondere soorten is Kruipend moerasscherm; Een Europees beschermde plantensoort die in Brabant nog slechts op enkel plekken voorkomt. Door een robuust en gevarieerd gebied te maken, met zowel droge als natte stukken, worden de kansen in ’t Hurkske vergroot om deze bijzondere soort duurzaam in stand te houden.

Knoflookpad

Een andere bijzondere soort die zijn vruchten moet plukken van deze natuurontwikkeling is de Knoflookpad. Jaarlijks onderzoek van de plaatselijke IVN wijst uit dat deze paddensoort al in verschillende poelen in ’t Hurkske voorkomt. De Knoflookpad plant zich voort in het water, maar leeft deels onder de grond. De combinatie van poelen en een graanakker met oude graansoorten biedt daarom het ideale leefgebied. De gemeente Meierijstad is nog op zoek naar een partij die, liefst op authentieke wijze, de graanakkers wil beheren.

Natuur ’t Hurkske toegankelijk voor recreatie

Meierijstad werkt aan het vergroten en toegankelijk maken van waardevolle natuur en landschappen. De ontwikkeling van het aangekochte perceel, welke mede mogelijk is gemaakt met financiële steun van Groen Ontwikkelfonds Brabant, sluit naadloos aan op de bestaande natuur in ’t Hurkske. Het gebied is goed toegankelijk vanaf de parkeerplaats aan de Meerbosweg.

De nieuwe paden sluiten aan op de bestaande recreatieve routes in ’t Hurkske en zijn straks prima
geschikt voor mindervaliden en bijvoorbeeld kinderwagens. “Genoeg redenen dus voor een bezoekje aan dit bijzondere gebied. Al moet de nieuwe natuur uiteraard nog wel even de kans krijgen om zich te ontwikkelen.”, aldus de wethouder. Eind april zijn de werkzaamheden afgerond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio