2 C
De Bilt

Unieke samenwerking voor uitbreiding nationaal zwemcentrum De Tongelreep

Eindhoven Vrijdag 4 juni hebben de KNZB, BrabantSport en haar TeamNL, InnoSportLab De Tongelreep en gemeente Eindhoven hun samenwerking voor de komende 12 jaar bekrachtigd door handtekeningen te zetten onder samenwerkingsovereenkomsten. Een mijlpaal voor de zwemsport in Nederland. Nog niet eerder hebben partijen zich voor zo’n lange periode gecommitteerd om samen het zwemmen voor iedereen – van jong tot oud en van leren zwemmen tot internationaal presteren – aantrekkelijk te maken, te houden en te innoveren. Want dat is hard nodig!

Een leven lang zwemmen

In de nieuwe Tongelreep kun je straks een leven lang zwemmen. Zwemmen begint bij de jeugd. We gaan werken aan ‘de zwemles van de toekomst’. In ons waterlandje is het cruciaal dat iedereen leert zwemmen. Zwemles moet echter geen verplicht nummer worden voor kinderen, wat het nu voor velen wel is. De meeste kinderen gaan na hun diploma’s niet door met zwemmen. We willen juist een basis leggen voor een leven lang met plezier kunnen sporten en bewegen.

Samenwerking

Er is specifieke aandacht voor het kennismaken met alle vormen van zwemsport. Daarbij ontwikkelen we interactieve en innovatieve spelelementen om de doorstroom naar verenigingen en mogelijk topsport te vergroten. Het nieuwe zwembad biedt daarnaast nog veel meer mogelijkheden. Zwemmen is voor heel veel mensen een gezonde activiteit, ook op oudere leeftijd en voor mensen met een beperking. Door samenwerking in De Tongelreep kan straks iedereen eigen doelen nastreven.

Aschwin Lankwarden, directeur KNZB:

“Wat Heerenveen voor het schaatsen is, wordt Eindhoven langzaam maar zeker voor de zwemsport. We geven nieuwe ‘Pietertjes’ volop kansen om hun talent te ontwikkelen. Niet alleen wedstrijdzwemmers, maar ook toekomstige waterpolo-, synchroonzwem- en schoonspringtoppers krijgen meer ruimte in Eindhoven. We kijken als KNZB ook met veel interesse naar de zwemles van de toekomst.”

Michel Reinders, directeur BrabantSport:

“We zorgen dat talent in Brabant zichzelf maximaal kan ontplooien. Met ons TeamNL centrum faciliteren we, vanuit het zwemcentrum in Eindhoven, TeamNL- en TalentTeamNL-programma’s. Dit doen we om ervoor te zorgen dat topsporters en talenten zich optimaal kunnen voorbereiden op het hoogste podium. Ik ben dan ook erg blij dat we met Eindhoven hét centrum van talentontwikkeling in zwemmen en topsport worden. Ook internationaal wordt dit een van de allerbeste centra voor zwemsport. We denken daardoor in de toekomst meer sportevenementen te kunnen ontvangen. Het InnoSportLab zetten we in om vanuit de wetenschap de sport verder te helpen. Deze unieke samenwerking, breedtesport + topsport + innovatie, dat kan alleen maar in Brabant. Zo maken we Brabant sterker door sport!”

Roald van der Vliet, directeur InnoSportLab De Tongelreep:

“Het enthousiasmeren van kinderen om na zwemles door te gaan met zwemmen draagt bij aan een gezonde maatschappij. Door de nieuwste kennis toe te passen in innovaties wordt zwemles leuker, beter en efficiënter gemaakt. De topsporters die voortkomen uit de grote groep geënthousiasmeerde zwemmers worden in Eindhoven omgeven door de beste wetenschappers en technologie om de optimale trainingsomstandigheden te creëren.”

Stijn Steenbakkers, wethouder sport gemeente Eindhoven:

“We hebben weliswaar geen mooie grachten en we liggen niet aan zee, maar we zijn wel steeds meer dé zwemhoofdstad van Nederland. Alle partijen, van professionele organisaties tot recreatieve zwemmers, willen dezelfde kant op: een modern zwemconcept en een fantastisch zwembad realiseren, waar echt iedereen die van zwemmen houdt terecht kan. We zijn trots op de zwemsport in Eindhoven en staan te popelen om van start te gaan.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio