Vier aanhoudingen bij gezamenlijke actie tegen overlast in centrum

Eindhoven – Een gezamenlijke actie om overlast in het centrum van Eindhoven aan te pakken, leidde woensdag 14 en donderdag 15 november tot 4 aanhoudingen en 77 uitgeschreven processen-verbaal. Aanleiding voor de acties was een toename van overlast in het centrumgebied, zowel in het station als eromheen. Het gaat dan om: reizen zonder geldig vervoersbewijs, winkeldiefstal in het station en de binnenstad, overlast door verslaafden en verwarde personen bij het station, fietsendiefstallen en zakkenrollerij.

Vanuit het oogpunt van veiligheid en leefbaarheid in de stad waren de actiedagen óók bedoeld om bezoekers van de binnenstad en van GLOW een prettige avond, zonder overlast, te bezorgen. De acties zijn prima verlopen. Reizigers en bezoekers geven aan een prima veiligheidsgevoel te hebben op het station.

Resultaten

In totaal zijn bij de acties vier personen aangehouden: een voor winkeldiefstal, een voor agressief gedrag en twee personen zijn aan de vreemdelingendienst overgedragen.

In het station zijn 70 processen-verbaal uitgeschreven voor het reizen zonden geldig vervoersbewijs of het passeren van de toegangscontrole zonder geldig vervoersbewijs. In het centrumgebied zijn 7 processen-verbaal uitgeschreven voor drinken van alcohol op plaatsen waar dit niet is toegestaan, bedelen en wildplassen.

Tijdens de acties zijn diverse zakkenrollers ‘uit de anonimiteit gehaald’. Ze werden niet op heterdaad betrapt, maar wel herkend en aangesproken – waarna ze vertrokken.

Gezamenlijke aanpak

Het unieke aan deze actiedagen is dat alle toezichthoudende disciplines die in de binnenstad werken voor het eerst samen overlast te lijf gaan. Betrokken partijen zijn politie, AVIM (vreemdelingendienst), Landelijke Eenheid Politie, NS service & veiligheid, Hermes, Stadstoezicht en de afdeling Veiligheid en gebiedsexpertise van gemeente Eindhoven.

Beleidskader Veiligheid 2018-2021

De acties in het centrum van Eindhoven komen voort uit het Beleidskader Veiligheid 2018-2021. Hierin staat het voornemen om meer informatiegestuurd en gebiedsgericht te werken, met drie pilots in Gestel, Woensel-Zuid en het centrum. Met een meer intensieve samenwerking tussen alle partners wordt de aanpak versterkt en in zijn geheel effectiever. Op deze manier maken we de binnenstad leefbaarder en veiliger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img