Vrijwilligersondersteuner Marjo Leijten met pensioen – Yvette Prummel neemt het over

Bladel – Na tien jaar in de functie van vrijwilligersondersteuner/stagemakelaar in de gemeente Bladel te hebben gewerkt, geeft Marjo Leijten het stokje door aan Yvette Prummel. Marjo stond aan de wieg van de functie en heeft het een gezicht gegeven. Zij geeft in een gesprek aan ontzettend veel leuke, aardige en energieke mensen te hebben ontmoet in de vijf kernen.

Verbindingen leggen

Samenwerking is in al die jaren de spil geweest. Zo kon een succesvolle werkwijze rondom de maatschappelijke stages van de leerlingen van het Pius X College worden opgezet. Marjo: ”Dit is gelukt dankzij de steun van veel vrijwilligers die in hun eigen tijd iets doen voor een ander en voor onze samenleving. Mensen die met veel plezier bezig zijn om verbindingen te leggen, een ander iets te leren, anderen te helpen en te ondersteunen.”

Pionieren

Ze straalt als ze vertelt. Wat begon met een proef, kon uiteindelijk uitgebouwd worden. “Nu terugkijkend op al die jaren zie je duidelijk ontwikkeling. Vroeger was het echt afwachten; is er behoefte aan hetgeen dat we opzetten, slaat het aan? Het was echt pionieren. We bieden ieder jaar een netwerkavond voor stagebieders aan en we organiseren een stagemarkt voor nieuwe leerlingen die een maatschappelijke stage zoeken.” Het mes snijdt daarbij aan twee kanten; organisaties kunnen uitleg geven en leerlingen krijgen een duidelijk beeld van wat er mogelijk is, zodat ze een goede afgewogen keuze kunnen maken. Zo vonden jaarlijks tussen de 500 en 600 leerlingen een mooie en leerzame stage. Hopelijk kan dit worden voortgezet.

Ontzorgen

Ook is een vacaturebank opgezet voor alle organisaties die met vrijwilligers werken. Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk komen hier bij elkaar. De website www.vrijwilligersbureaubladel.nl en www.ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl werpen hun vruchten af. Ook het inloopspreekuur dat vijf jaar geleden is opgestart, is een succes. Je ontzorgt de organisaties en faciliteert de mensen die op zoek zijn naar een fijne activiteit die bij hen past.

Grote betrokkenheid

Beide dames zeggen in koor: “Nergens in de omgeving werkt men zoals wij dit hier doen!” Door de mogelijkheden vanuit de gemeente is er een groot netwerk opgebouwd. Daardoor is verbinding leggen met de inwoners – van jong tot oud-, via hun verenigingen en organisaties een makkelijke stap, maar wel erg belangrijk. Zo kan een gesprek dat we voeren in de winkel of op straat een vergadering van een uur schelen. Uitgangspunt is: “We doen wat we beloven en doen graag een keer iets terug!”

Belangrijk voor de vrijwilligersondersteuner is dat ze weet wat er gebeurt in de dorpen. Ook het bijhouden van de informatie in de huis-aan-huis kranten komt goed van pas zodat ze proactief de verenigingen kan benaderen. Ze is erg betrokken bij alles wat met vrijwilligers te maken heeft. “Het is een functie van 20 uur per week over drie dagen, maar je kijkt toch elke dag even in de mail. Ik wil dat men het gevoel heeft dat je er altijd bent en ze altijd bij je kunnen aankloppen”, licht Yvette toe.

Voordeel

Ook intern weten ze goed de weg te vinden binnen de gemeente. “Iedere collega werkt mee, dat is zó fijn”, aldus Marjo. “Ook al is het moeilijk om iemand als Marjo op te volgen, denk ik dat ik verder kan voortborduren op haar werk. Ik ken de omgeving, omdat ik al ruim twee jaar betrokken ben bij het vrijwilligersbureau en al jaren in de Kempen woon. Dat levert zeker een voordeel op”, aldus Yvette.

Van elkaar leren

Inmiddels breidt de gemeente haar dienstverlening verder uit. Zo is er in oktober een mantelzorgondersteuner en een ouderenconsulent gestart voor de gemeente Bladel. Ook is er per 1 januari weer een nieuwe jeugdcoach. Dat betekent dat er nu nog meer tijd is om op de juiste wijze op actuele dingen in te springen.

Zoals voor de vele “Informele Zorg”-organisaties binnen onze gemeente, waaronder bijvoorbeeld de KBO’s, de eetpunten voor ouderen, de Zonnebloem en niet te vergeten alle mantelzorgers, die allemaal hun activiteiten richten op de kwetsbare burger. Zij vormen het Platform Informele Zorg en hebben twee keer per jaar een bijeenkomst om een actueel onderwerp te bespreken en met elkaar te netwerken. En ook de avonden die we hebben georganiseerd over vergunningen en instructies verantwoord alcohol schenken (IVA) liepen gesmeerd. Daar was altijd veel animo voor! Dit zijn de avonden waar men veel informatie kreeg, maar nog meer om van elkaar te leren!

Proactiviteit

Yvette: “De nadruk lag toen op het opzetten van samenwerkingen. Proactiviteit is en blijft hierbij erg belangrijk”, vertelt Yvette. “Zelf verenigingen benaderen, aangeven waar je hulp kan bieden zodat mensen het gevoel krijgen dat ons werk en die van de vrijwilligers er iets toe doen.” Blijft er nog iets te wensen over nu de functie zo is ingeburgerd? Marjo noemt het opzetten van cursussen voor verenigingen rondom bestuursfuncties, omdat het tegenwoordig lastiger is om aan vrijwilligers te komen. “Maar we blijven uitgaan van de behoefte die er bij de organisaties liggen.”

Vrijwilligersondersteuner is een feestje!

Marjo blikt nog één keer terug: “Er zijn in deze jaren veel samenwerkingsverbanden tot stand gekomen en voor praktisch elke vraag is er een oplossing gevonden. Dit dankzij het feit dat de gemeente Bladel doordrongen is van het belang van een breed en bloeiend vrijwilligerswerk. Voor mij als vrijwilligersondersteuner was het een eer iets te kunnen betekenen voor zoveel mensen. Ook het vertrouwen dat ik kreeg van de medewerkers van het Pius X-College maakte dat we veel voor elkaar kregen voor de maatschappelijke stages. Ik zei altijd: ‘mijn werk is een feestje!’ Daarom wil ik iedereen bedanken voor de fijne samenwerking!”

Wat Marjo gaat doen met zoveel vrije tijd nu ze met pensioen is? Ze gaat veel wandelen en heeft uiteraard nog een aantal vrijwilligerstaken. Dit werk loslaten vindt ze nog lastig dus blijft ze nog even stand-by.

Opstarten

Heel graag had Marjo op een gepaste wijze afscheid genomen als vrijwilligersondersteuner. Maar zoals zoveel zaken tijdens deze coronaperiode kan ook dit niet plaatsvinden. Yvette probeert in de tussentijd al op zoveel mogelijk plekken zich voor te stellen binnen de geldende regels. “Je merkt dat de verenigingen alweer naar de toekomst kijken en creatief zijn in het bedenken van alternatieve activiteiten. Als vrijwilligersondersteuner sta ik voor ze klaar. Dus bel me gerust via telefoonnummer 06-15581283 of stuur een e-mail naar: y.prummel@bladel.nl.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Massale vissterfte in het Weijerpark te Boxmeer

Boxmeer - Nadat omwonenden al dagen eerder enorme vissterfte constateerden in de vijver van het Weijerpark in Boxmeer, besloot de brandweer dit vandaag te...

De tariefzak: minder restafval, beter voor klimaat en portemonnee

Cranendonck - Met de pilot van de tariefzak wil Cranendonck het restafval flink verminderen. Minder restafval zorgt dat de kosten voor het inzamelen en...

Sport Awards Meierijstad dit jaar in ander jasje

Meierijstad - De Sportraad Meierijstad en de gemeente steken, vanwege de coronamaatregelen, de Sport Awards dit jaar in een ander jasje. In plaats van...

Eerste schooldag voor kinderen en ouders De Uilenbrink ‘lekker anders’

Veghel - In de wijk De Laren in Veghel is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een prettige, veiligere verkeersomgeving. De kinderen van basisschool...

Twee keer een straatroof binnen uur Eindhoven

Eindhoven - De politie kreeg op donderdagavond 6 mei twee meldingen van straatroven in Eindhoven. Bij het eerste slachtoffer mislukte de straatroof, maar bij...

Loop eens een ommetje door Helmond!

Helmond - Ommetjes, kuiertjes of rondwandelingen. Noem het zoals je wilt, maar gezond is het zeker. Kristian van den Nouwlant werkt als Buurtsportcoach bij...

Drie verdachten aangehouden na overval woning

Helmond - We hielden vanmorgen in Helmond drie verdachten aan. We gaan er vanuit dat de twee mannen en een vrouw verantwoordelijk waren voor...

Dodenherdenking 2021 in Sint Anthonis

Sint Anthonis - Het is bijzonder spijtig dat we dodenherdenking in dit speciale jaar, ons laatste jaar als zelfstandige gemeente Sint Anthonis, vanwege corona...