8.8 C
De Bilt

Voorzitter wolvencommissie op werkbezoek in Heeze-Leende

Heeze-Leende Op 28 september 2021 bracht Pieter van Geel, voorzitter van de ‘Adviescommissie preventie wolvenschade Noord-Brabant’, een werkbezoek aan de gemeente Heeze-Leende. De wolvencommissie bestaat uit vertegenwoordigers vanuit landbouw, schapenhouders, natuurorganisaties, faunabeheer en gemeenten. Een medewerker van de gemeente Heeze-Leende heeft zitting in deze commissie. De commissie adviseert de provincie over preventieve maatregelen, de financiering hiervan en de beste manier van samenwerking.

Voorzitter Wolvencommissie

Sinds vorig jaar leeft er een wolf op en rond de Groote Heide. De wolf heeft sinds die tijd diverse dieren aangevallen, vooral schapen. Dit leidt natuurlijk tot veel onrust bij vooral schapenhouders. Burgemeester Verhoeven nodigde Pieter van Geel daarom uit om hem te laten zien hoe de schapenhouderij rond de Groote Heide georganiseerd is en welke overlast de wolf de schapenhouderij geeft. Verhoeven: “Heeze-Leende is prachtig om te wonen met uitgestrekte natuurgebieden. Het is daarom geen verrassing dat dit het eerste gebied in Brabant is waar de wolf zich vestigt.

Hij geeft helaas ook overlast en onrust in de gemeenschap. De provincie, als beleidsmatig verantwoordelijke voor de wolf, moet hier oog voor hebben en maatregelen treffen om de overlast tot een minimum te beperken. Dit vraagt een objectieve benadering. Ik ben daarom blij dat de voorzitter van de commissie die de provincie adviseert, hier vandaag op werkbezoek is”. Van Geel en Verhoeven brachten een bezoek aan een schaapskudde op de heide en gingen ondertussen in gesprek met onder andere een aantal schapenhouders. Van Geel: “Ik ben actief in veel commissies die zich met de wolf bezighouden.

Dat is vooral papierwerk, niet onbelangrijk maar toch letters, teksten, beleid en procedures. Het is ontzettend belangrijk om ook kennis te maken met de werkelijkheid zoals die zich bij schapenhouders, terreinbeheerders en gemeenten voordoet. Dat is soms confronterend maar altijd zeer verhelderend en dus noodzakelijk. Vandaar dat ik blij ben met het bezoek dat voor mij georganiseerd is”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio