23.8 C
De Bilt

Meer ruimte voor wonen en groen in Eindhovense binnenstad

De aantrekkingskracht van Eindhoven is groot. Jong en oud, uit binnen- en buitenland, wil hier wonen en werken. De stad groeit en er is behoefte aan meer woningen. Verdichting in de binnenstad biedt kansen voor een kwaliteitsimpuls van de stad, met meer levendigheid en ruimte voor groen en duurzaamheid. Met de concept-Verdichtingsvisie Binnenstad laat de gemeente zien waar verdichting in de binnenstad mogelijk is en wat daarvoor de uitgangspunten zijn. In september bespreekt de gemeenteraad de conceptversie van de verdichtingsvisie.

Betaalbaar wonen

“De ruimte om hele nieuwe wijken te bouwen is er in Eindhoven bijna niet meer. Maar de vraag naar betaalbare woningen blijft groeien, ook in de binnenstad. We moeten dus anders omgaan met onze ruimte. Want of je nu een grote of kleine portemonnee hebt, iedereen heeft recht op een passende woning”, aldus wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling). “Verdichten in de binnenstad heeft natuurlijk een grote impact op de omgeving. Daarom hebben we tijdens het opstellen van de concept-Verdichtingsvisie Binnenstad veel gesprekken gevoerd met inwoners, experts en belanghebbenden. Een intensief traject, maar de opbrengst is heel waardevol en draagt bij aan een betere en meer gedragen visie. Het bevestigt voor mij de grote betrokkenheid van onze inwoners bij hun stad.”

Acht focusgebieden
De concept-Verdichtingsvisie Binnenstad is een uitwerking van de omgevingsvisie, die de gemeenteraad in juni 2020 vaststelde. De omgevingsvisie zet onder andere in op verdere verdichting van het centrum. De concept-Verdichtingsvisie Binnenstad gaat in op vragen als: waarom verdichten, wat is de ambitie en hoe bereik je deze? Daarbij worden verdichtingsprincipes beschreven en acht focusgebieden benoemd. Dit zijn belangrijke plekken in de binnenstad, waar hoogbouw de ruimte krijgt en het openbaar gebied meer kwaliteit. Voorbeelden van focusgebieden zijn het Stadhuisplein (tot 160m hoogte), Heuvel en VDMA-terrein (beide tot 105m) en Nieuw Bergen (tot 75m).

Uitgangspunten als toetsingskader
Het tweede deel van de concept-Verdichtingvisie Binnenstad bevat de uitgangspunten voor de verdichting. Deze zijn opgesteld op basis van de ambities. De gemeente gebruikt deze als toetsingskader bij de beoordeling van (nieuwe) bouwplannen in de binnenstad. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitgangspunten voor cultuurhistorie, groen, duurzaamheid, veiligheid en mobiliteit. (wonen)

Vervolgproces
De gemeenteraad buigt zich in september over de concept-Verdichtingsvisie Binnenstad en de verwerkte inbreng van de reacties uit het samenspraakproces. Daarna kan het college van B&W de verdichtingsvisie nog aanpassen. Het streven is dat de gemeenteraad eind 2020 een besluit neemt.

Meer informatie over de verdichtingsvisie, reactiemogelijkheden, het vervolgproces en het Ontwikkelperspectief Centrum (studie naar effecten en voorwaarden voor verdichting)(wonen) is te bekijken op eindhoven.nl/verdichtingsvisie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio