16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Samen een eigen woonproject realiseren in Noordoostpolder

Noordoostpolder De gemeente Noordoostpolder wil de mogelijkheid geven om als groep personen samen een woonproject te realiseren. Op 29 november werd door B&W beleid vastgesteld voor het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Met een informatiebijeenkomst over woonprojecten begin 2023 en pilots in Luttelgeest, Marknesse en Kraggenburg worden de eerste stappen gezet naar deze nieuwe vorm van woningbouw.

Wat is CPO?

Als een groep personen een woonproject wil realiseren, dan kan dit met het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een vorm van projectontwikkeling waarbij inwoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen woningbouwproject. Een groep particulieren organiseert zich in een vereniging of stichting en ontwikkelt en realiseert in eigen beheer met zelfgekozen partners een woningbouwproject. Dat gebeurt zonder winstoogmerk en voor eigen rekening en risico.

Zeggenschap over je eigen bouwproject

Een CPO-groep heeft volledige zeggenschap over de realisatie van de nieuwbouw en draagt ook volledige verantwoordelijkheid en risico. De groep kan dit samen doen met een zelfgekozen procesbegeleider, architect en aannemer. De gemeente bepaalt de geschikte locaties voor CPO-projecten. Zo’n project bestaat uit minimaal 3 woningen en maximaal 30 woningen. Deze aantallen sluiten goed aan bij de schaal van de gemeente Noordoostpolder.

Nieuwe koers met woonproject

Bouwwethouder Toon van Steen over deze vernieuwende vorm van bouwen: “We zien de laatste tijd nieuwe vormen van bouwen ontstaan en daar willen we graag ruimte aan bieden. Het Collectieve Particuliere Opdrachtgeverschap is er daar een van. Zelf aan het roer staan, invloed hebben en je eigen ideeën kwijt kunnen in je toekomstige woonsituatie.

Daar gaat het in feite om. Als gemeente zien we het belang van een volwassen manier van zelf bouwen omdat afzet van de woningen gegarandeerd is en het de doorstroming kan bevorderen. Natuurlijk zijn er wel kaders maar die zijn vooral bedoeld om richting te geven en te helpen.” 

Belangstelling

De gemeente organiseert begin 2023 een informatieavond over CPO. De exacte datum en tijd worden nog bekend gemaakt. Heeft u nu al interesse in een CPO-project in Marknesse, Luttelgeest of Kraggenburg? Dat kunt u zich als geïnteresseerde inschrijven via mijnbouwkavel@noordoostpolder.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio