8.3 C
De Bilt

Eerste editie Noordoostpolder-Urk Dag is een feit!

Emmeloord – Raadsleden, bestuurders en ondernemersverenigingen uit Urk en Noordoostpolder kijken met een goed gevoel terug op de eerste editie van de Noordoostpolder-Urk Dag die op donderdag 27 oktober plaatsvond bij Netl in Kraggenburg. Zo’n 70 deelnemers bogen zich onder dagvoorzitterschap van ‘polder-urker’ Cornelis Vlot over de vraag hoe en waar beide gemeenten elkaar kunnen versterken.

Naast een gedeelde geschiedenis ook gezamenlijke kansen en belangen

Soms moet je eerst terugkijken voordat je vooruit kunt kijken. Onder die noemer namen maritiem archeoloog Yftinus van Popta en historicus en schrijver Eva Vriend de politici en ondernemers mee in het gedeelde verleden. Vervolgens gingen ondernemersverenigingen BVN (Bedrijven Voor Noordoostpolder) en Bedrijvenkring Urk onder leiding van Ineke Bakker, voormalig waarnemend burgemeester van Urk, in op gedeelde economische kansen en belangen. Waar kun je elkaar als Noordelijk Flevoland vinden en helpen? Om die vraag te beantwoorden was netwerken en ontmoeting een belangrijk deel van het programma.

uc?id=1JVHlCD3sMWAmjVAvMwWquADB7htLLSrF
De eerste editie van de Noordoostpolder-Urk Dag was een besloten bijeenkomst voor beide gemeenteraden, beide colleges van B&W, ambtenaren en een delegatie ondernemers. Foto: gemeente Noordoostpolder

Vind elkaar en creëer onderling begrip voor elkaar

Er volgde een dialoog aan de verschillende tafels: Hoe zet je kennis van beide gebieden goed in? En zijn er kansen voor een nieuwe Regio Deal voor Noordelijk Flevoland?  ‘Alleen ga je snel, maar samen kom je verder: dat geldt zeker ook voor Noordoostpolder en Urk’, zo besloot burgemeester van Urk, Cees van den Bos.

Heel treffend is het speciaal voor de NOP-Urk dag geschreven gedicht van Stadsdichter van Urk, Bas Visscher, ‘Dit land, dat woest en ledig was’. (toegevoegd) Na het officiële programma volgde er een gezamenlijke maaltijd en een afsluitende borrel. Tot tevredenheid van de organisatie mengden de deelnemers uit Noordoostpolder en Urk uitstekend met mooie gesprekken als gevolg.

uc?id=1 LvIxxQtOkhvf Fw3OXPjpO81Rh8AQQ7
Gedicht Bas Visscher. Foto: © Bas Visscher

Ontstaan Noordoostpolder-Urk Dag

Het idee voor de Noordoostpolder-Urk Dag en het geven van een impuls aan de samenwerking is een gevolg van een motie die bijna drie jaar geleden door de gemeenteraad van Noordoostpolder met unanieme steun werd aangenomen en vervolgens ook door de Urker politiek werd omarmd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio