15.5 C
De Bilt

Gemeente Noordoostpolder wil voor haar inwoners blijven staan

De afgelopen weken is gemeente Noordoostpolder benaderd door het ministerie van Justitie & Veiligheid en het COA met de vraag voor extra asielopvang. Het betreft gesprekken over een extra aanmeldcentrum in Bant, ter ontlasting van  het aanmeldcentrum in Ter Apel. Provincie Flevoland heeft in verband met het stikstofprobleem het COA gewezen op een vrijkomende boerderij in Luttelgeest. Het COA wil op deze plek (nabij het bestaande AZC in Luttelgeest) een grootschalige permanente opvang vestigen, beter bekend onder de naam ‘aanmeldcentrum’. Gemeente Noordoostpolder vindt een dergelijk aanmeldcentrum geen wenselijke ontwikkeling voor onze gemeente.

Noordoostpolder draagt al in ruimte mate bij in de opvanglast

Noordoostpolder heeft al jaren een opvanglocatie voor 1000 vluchtelingen. Wij dragen daarmee als gemeente in ruime mate bij in de opvanglast voor vluchtelingen. Een tweede grootschalig centrum, pal naast het huidige AZC, vraagt veel van de lokale gemeenschap. In het verleden hebben wij altijd draagvlak gezocht en gekregen voor de huidige opvang. Die draagkracht is niet oneindig. Zeker niet voor een kleine gemeenschap als Luttelgeest.

Eerlijk delen van de lasten

Burgemeester Roger de Groot:“Wij snappen dat er iets moet gebeuren om Ter Apel te ontlasten. Maar dit betekent niet dat al die opvanglast op één plek én permanent binnen één gemeente moet plaatsvinden. Wij hebben onze inwoners en ondernemers in het verleden toegezegd dat de huidige locatie van het AZC niet wordt uitgebreid. Wij willen ons aan deze toezegging houden.”

Wij rekenen op een zorgvuldig proces

Als gemeente staan wij voor onze inwoners. De druk van het Rijk, IND en het COA zijn voelbaar om snel te handelen. Op basis van de kennis van nu, hebben wij nog heel veel vragen over het voornemen voor een aanmeldcentrum. Deze vragen hebben wij ook gesteld aan de betrokken bestuurders maar hier hebben wij nog onvoldoende antwoord op gekregen. Bovendien willen wij ook het democratisch proces goed doorlopen met de gemeenteraad die zich nog moet uitspreken over deze ontwikkeling. Zorgvuldigheid staat bij ons voorop. Daar rekenen wij ook op bij de staatssecretaris en het COA. Dit geldt in het bijzonder ook voor de informatievoorziening richting onze inwoners. Wij verwachten dat het COA als initiatiefnemer deze voorlichting serieus oppakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio