14 C
De Bilt

250 jaar oude linde krijgt tweede kans

Borger-Odoorn – In januari van dit jaar kwam de oude linde die langs de N374 in Borger staat, onverwacht in het nieuws. De 250 jaar oude Hollandse linde werd geveld door honingzwam en korsthoutkoolzwam en viel om. In overleg met de Bomenwacht van Landschapsbeheer Drenthe besloot de gemeente de omgevallen boom te laten liggen op zijn plek en de natuur zijn gang te laten gaan.

De mogelijkheid bestaat dat de boom opnieuw uit gaat lopen.
Er was even sprake van een plan om het afgezaagde deel van de boom als kunstwerk een tweede leven te gunnen. In het Dagblad van het Noorden verscheen begin dit jaar een oproep om kunstenaars enthousiast te maken voor dit idee. Het lot van de boom riep vervolgens veel reacties op uit de wijde omgeving.

De Bomenwacht van Landschapsbeheer Drenthe zal de boom iets innemen om de kans op een nieuwe kroon te vergroten. In de loop van de zomer zal duidelijk worden of dit inderdaad gebeurt.
De plek waar het restant van de linde staat, markeert de overgang van zand naar veen en
symboliseert zijn cultuurhistorische en ecologische waarde. De oude linde is hiermee een boom geworden met een verhaal. Voor de gemeente reden om binnenkort een informatiebord te plaatsen bij de boom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio