10.2 C
De Bilt

Archeologisch onderzoek in grond bij nieuwe locatie Esdal College in Borger

Borger – Vanaf maandag 25 oktober vindt archeologisch onderzoek plaats ten westen van de brandweerkazerne in Borger (Daalkampen). Op deze plek zal in 2022 het nieuwe Esdal College worden gebouwd. Het is bekend dat zich in de bodem resten van prehistorische boerderijen met bijgebouwen bevinden. Voordat de plek bouwrijp wordt gemaakt gaan archeologen van bureau RAAP in opdracht van de gemeente het hele gebied eerst zorgvuldig onderzoeken.

Archeologisch onderzoek

Op de plek van het nieuwe schoolgebouw zijn ongeveer dertig jaar geleden al opgravingen gedaan. Hierbij zijn enkele plattegronden van boerderijen uit de Bronstijd (1200-800 voor Chr.) blootgelegd. Er worden nog meer bewoningssporen verwacht en daarom gaat bureau RAAP het gebied verder opgraven. Het onderzoek gaat ongeveer drie weken duren. Wethouder Albert Trip over de opgravingen: ,,Archeologisch onderzoek is elke keer weer interessant. Af en toe vinden we iets dat het beeld van onze verre voorouders scherper maakt. En net als in een loterij hopen we natuurlijk op de hoofdprijs, iets spectaculairs.”

Prehistorisch puzzelstukje

Met dit onderzoek wordt opnieuw een puzzelstukje van de grote prehistorische nederzetting in Daalkampen ingevuld. In totaal zijn er in de hele wijk Daalkampen nu al meer dan 80 boerderijplattegronden uit de bronstijd en ijzertijd (1200-0 Voor Chr.) opgegraven. Daarmee is het in oppervlakte de grootste prehistorische nederzetting die ooit is ontdekt in de gemeente.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio