13.8 C
De Bilt

Voormalige bewoning Amsterdamsche en Nieuw-Schoonebeekerveld

Het Bargerveen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer en bestaat uit drie delen: in het noorden het Meerstalblok, in het midden het Amsterdamsche Veld en in het zuiden het Schoonebeekerveld. Het gedeelte dat na de beëindiging van de vervening natuurreservaat werd was het Amsterdamsche Veld. Vroeger was er bewoning in dit natuurgebied.

Voormalige bewoning

Tegenwoordig is het Bargerveen een natuurreservaat, maar voorheen was het woon- en leefgebied van vele gezinnen die werkzaam waren in de vervening. In een samenwerkingsverband van diverse organisaties wordt gewerkt aan het in beeld brengen van de oorspronkelijke bewoningsgeschiedenis in en om het Bargerveen. Sinds 2021 is een werkgroep van de Historische Vereniging Nei-Schoonebeek bezig om de voormalige bewoning van het Amsterdamsche en Nieuw-Schoonebeekerveld – tegenwoordig bekend als Weiteveen – uit te zoeken. Op dit moment zijn van ongeveer 280 huizen, keten en krotten de locatie, het pand en de voormalige bewoners duidelijk.

De informatie kan in de toekomst voor iedereen die hierin geïnteresseerd is op de gemeentelijke erfgoedwebsite hierkomjijweg.nl worden bekeken. Aan de hand van een kaart zullen de honderden woningen zijn terug te vinden, met het bijbehorende verhaal. In overleg met Staatsbosbeheer zal op een aantal locaties in het Bargerveen informatie worden gegeven over deze voormalige bewoning.

Informatiebijeenkomst

Om het verhaal completer te maken wordt door de werkgroep gezocht naar verhalen en afbeeldingen van de vele woningen. Persoonlijke verhalen maken de bewoningsgeschiedenis voor iedereen beleefbaar. Daarvoor wordt de hulp gezocht van de huidige en voormalige bewoners van Weiteveen.

Zuidersloot 32 te Weiteveen, foto 1965. Foto: Erfgoednetwerk Emmen

Op dinsdagavond 25 april a.s. vindt vanaf 19:30 uur een informatiebijeenkomst plaats in het Veenloopcentrum in Weiteveen. Iedereen die een bijdrage kan leveren wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn. De werkgroep denkt aan foto’s (voorzien van locatie en de namen van wie staan afgebeeld), filmpjes en mooie verhalen over de periode 1880-1970. Foto’s zullen door de werkgroep worden ingescand. Er zullen afspraken worden gemaakt om op een later moment interviews af te nemen.

Datum en locatie bijeenkomst

Datum                                                    dinsdag 25 april 2023

Aanvangstijd                                         19:30 uur

Locatie                                                   Veenloopcentrum, Zusterweg 17 te Weiteveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio