27.9 C
De Bilt

Borger-Odoorn wil de komende jaren fors investeren in basisscholen

Als het aan de gemeente Borger-Odoorn ligt gaat er de aankomende vijftien jaar flink geïnvesteerd worden in de huisvesting van basisscholen. Er is ruim 28 miljoen euro nodig voor nieuwbouw en renovatie van basisscholen in de gemeente. Dit staat in het integrale huisvestingsplan (IHP). Over het plan wordt 20 april een beslissing genomen door de gemeenteraad.

Het plan voor Borger-Odoorn

Goed onderwijs wordt gegeven in goede scholen. Denk daarbij aan het binnenklimaat, dat tijdens corona nog belangrijker is geworden, en ook aan de faciliteiten. Veel scholen in Borger-Odoorn zijn in de jaren ‘70 gebouwd en daarmee ook gedateerd geraakt. In het IHP is een visie ontwikkeld op deze uitdaging en gekeken welke scholen nu aandacht verdienen. Er staan verschillende scenario’s in het plan die onderzocht gaan worden en ook wordt gekeken naar koppelkansen met andere bestaande (infrastructurele) plannen.

Samenwerking met schoolbesturen

Het IHP is tot stand gekomen op basis van intensief overleg met de drie schoolbesturen van het basisonderwijs in de gemeente. Wethouder Bernard Jansen is trots op het resultaat dat na 1,5 jaar intensief overleg is behaald. ,,De toekomst ligt voor een groot gedeelte bij de jeugd van nu. Onderwijs is écht een ontzettend belangrijk thema. Bij de schoolbesturen zit veel inhoudelijke kennis, het is dus mooi dat dit samenkomt in het plan. Zo doen we als gemeente ook de juiste investeringen.”

Gemeente loopt voorop op wetgeving

Vanaf 2025 zijn gemeenten verplicht om een IHP op te stellen. Bernard: ,,We hebben niet gewacht totdat het zover is, maar zijn zelf proactief aan de slag gegaan. We voelen de noodzaak om het voor onze jeugd goed te regelen. Want goed onderwijs vraagt om goede schoolgebouwen”

Het IHP word op 6 april oriënterend behandeld in de raad, en op 20 april beslist de raad van Borger-Odoorn over het plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio