15.1 C
De Bilt

Buitenexpositie over huiselijk geweld op Raadhuisplein Emmen

Zestien grote fotoborden met indringende portretten en verhalen over huiselijk geweld en kindermishandeling staan vanaf komende dinsdag 30 augustus op het Raadhuisplein in Emmen. De buitenexpositie ‘WIJ… doorbreken de cirkel van geweld’ vertelt de verhalen van mensen die ‘de cirkel van geweld’ waarin zij zaten, doorbroken hebben. De tentoonstelling is bedoeld om de aandacht te vestigen op het geweld waarmee 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen jaarlijks in ons land te maken hebben.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld en kindermishandeling is vaak een onzichtbaar probleem dat zich binnenshuis afspeelt. Voor slachtoffers is het moeilijk om zelf hulp te zoeken. Vaak hebben zij anderen nodig om uit hun cirkel van geweld te komen. De tentoonstelling van de stichting Open mind laat zien dat iedereen een rol kan spelen om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken. Op de borden staat een telefoonnummer en een QR-code waarmee bezoekers contact kunnen zoeken als zij hun verhaal kwijt willen of melding willen maken.

Opening op 30 augustus

Komende dinsdag 30 augustus om 16.00 uur opent wethouder Dewy Leal van de gemeente Emmen de buitenexpositie. Zij doet dit namens alle twaalf Drentse gemeenten, het Centrum voor Sexueel Geweld (CSG), Veilig Thuis Drenthe (VTD en Treant, samen met de stichting Open mind. Dewy Leal: “De problematiek van de 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, kindermishandeling of seksueel geweld is vaak onzichtbaar.

Dat komt omdat het zich achter de voordeur afspeelt en slachtoffers vaak niet naar buiten (durven) treden. Met deze expositie willen wij laten zien dat iedereen een rol kan spelen in het bespreekbaar maken van geweld. Door iemand een steuntje in de rug te geven of extra aandacht te geven kan die persoon soms zelf de stap zetten om de cirkel van geweld te doorbreken.”

Samenwerking

De tentoonstelling op het Raadhuisplein is voor iedereen te zien tot 20 september. Van 24 oktober tot 14 november staat de buitenexpositie in Assen. ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis en de regio Drenthe en is gemaakt door de Stichting Open mind.

Symposium

Aan de tentoonstelling op het Raadhuisplein is een symposium gekoppeld: ‘Niets is wat het lijkt’ op dinsdag 13 september in het ATLAS Theater. Alle professionals die werken met kinderen, volwassenen of ouderen zijn hier welkom. Niet alleen zorgprofessionals als huisartsen, tandarts(assistent)en, verpleegkundigen/verzorgenden, maar bijvoorbeeld ook voor leerkrachten en professionals uit de kinderopvang is dit een interessante bijeenkomst. Tijdens het symposium komt aan de orde hoe je geweld signaleert, hoe te handelen en hoe te communiceren. Na het plenaire ochtenddeel kunnen deelnemers kiezen uit zes verschillende workshops. Opgave kan via gemeente (m.kemkers@emmen.nl), vol is vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio