13.3 C
De Bilt

Certificaat zelfstandig reizen voor jongeren uit voortgezet speciaal onderwijs

Donderdag 15 september hebben drie jongeren uit Emmen het certificaat voor zelfstandig reizen ontvangen van wethouder Dewy Leal. Zij hoeven niet meer met het speciale taxivervoer naar school, maar kunnen nu net als de meeste kinderen met het openbaar vervoer of op de fiets. De jongeren hebben meegedaan aan het project De Reiskoffer, waarmee de gemeente leerlingen in het speciaal onderwijs helpt om zelfstandig te leren reizen.

Geen taxi meer nodig

Micha (13 jaar), Marnick (14) en Justin (16) zijn leerlingen van de Praktijkschool Emmen. Tot voor kort gingen zij met een taxi van huis naar school en terug. Nu kunnen ze veilig op de fiets en met het openbaar vervoer deelnemen aan het verkeer dankzij de inzet van twee enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers reizen een aantal keren met de leerlingen mee. Zo leren ze hen gaandeweg hoe ze zich kunnen redden in het verkeer. Via de GoOV-app krijgen de jongeren ondersteuning en een hulpcentrale bij het reizen met het openbaar vervoer.

Gewoon zelfstandig meedoen

Wethouder Dewy Leal vindt het belangrijk dat kinderen gewoon kunnen meedoen en niet meer afhankelijk zijn van taxivervoer. “Door zelfstandig te reizen, ervaren deze jongeren vrijheid. Ze kunnen net als andere kinderen zelf hun weg vinden in het verkeer. Alle kinderen hebben talenten en moeten de kans krijgen om die te ontwikkelen. Daarom stimuleren wij het zelfstandig reizen. Soms is dat echt niet mogelijk en dan is er natuurlijk het leerlingenvervoer als vangnet.”

Vergroten zelfredzaamheid

De gemeente Emmen werkt samen met De Reiskoffer, MEE Drenthe en Publiek Vervoer om leerlingen van het (voortgezet) speciaal onderwijs te leren zelfstandig te reizen. Dat doen ze zowel door individuele begeleiding van leerlingen als via het ondersteunen van de (verkeers)lessen op scholen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio