13.1 C
De Bilt

Coevorden gaat overgewicht bij kinderen te lijf

Coevorden – Gezondere inwoners van Coevorden. Dat is de wens van wethouder Joop Brink. De strijd tegen overgewicht bij kinderen draagt daaraan bij. Vanaf vandaag is Coevorden daarom officieel JOGG-gemeente. Joop Brink ondertekende vanmiddag, tijdens NL Vitaal 2019 in Utrecht, samen met JOGG-directeur Marjon Bachra, de overeenkomst waarmee Coevorden zich voor de komende drie jaar verbindt aan de organisatie Jongeren Gezond Op Gewicht (JOGG). Vanaf 2014 zet Coevorden al in op het bestrijden van overgewicht bij jongeren. Met de JOGG samenwerking wil het huidige college die inzet verder versterken.


De functie van JOGG-regisseur wordt belegd bij de beleidsmedewerker leefstijl en bewegen. Die gaat de huidige activiteiten, gericht op gezonde kinderen in Coevorden, versterken en aanvullen. Bestaande activiteiten zijn bijvoorbeeld beweeglessen voor peuters, Swim2Play en Cool2BFit. Binnen het School Preventie Plan biedt Coevorden de lessen ‘Kies voor Hart & Sport’ en ‘Vet, cool, gezond’ aan en de les ‘eten en bewegen’. Ook sportverenigingen zijn betrokken. Zo worden er diverse sportclinics georganiseerd in de aanloop naar hardloopwedstrijden, zoals de mini-Roparun,.

Gemakkelijk en aantrekkelijk

Door de samenwerking krijgt de gemeente ondersteuning vanuit het landelijk bureau JOGG. Dat bureau richt zich op het voorkomen en verminderen van overgewicht bij kinderen en jongeren (0-19 jaar). De JOGG-aanpak richt zich vooral op de omgeving van kinderen en jongeren waarbij gezond eten en meer bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk moet worden gemaakt. Daarbij worden ouders en professionals betrokken, maar ook sportverenigingen, winkeliers, bedrijven en scholen. De samenwerking komt voort uit het bestuursprogramma ‘Ruimte om te doen’ waarin het huidige college het belang van gezondheid en sport benadrukt.

Week voor de Gezonde Jeugd

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst was onderdeel van NL Vitaal 2019. ZM Koning Willem Alexander kwam vanmiddag in de Werkspoorkathedraal in Utrecht hoogstpersoonlijk de Week voor de Gezonde Jeugd openen. Gastsprekers waren staatssecretaris Paul Blokhuis, Marjon Bachra, directeur JOGG en Feike Sijbesma, aanjager NL2025 en CEO van DSM. Gastspreker was ook internationaal bekroond fotograaf Gregg Segal die met zijn werk inzichtelijk maakt hoe het voedingspatroon van kinderen er wereldwijd uitziet en dat welvaart en armoede ons eetpatroon extreem beïnvloeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio