13.3 C
De Bilt

Coevorden haakt aan op Week van Lezen en Schrijven

Vandaag begint de landelijke Week van Lezen en Schrijven. Deze hele week is er extra aandacht voor het terugdringen van laaggeletterdheid. Ook in de gemeente Coevorden. Vanochtend opende wethouder Jeroen Huizing in de Bibliotheek in Coevorden het Informatiepunt Digitale Overheid. De Koninklijke Bibliotheek, gemeente Coevorden en de Openbare Bibliotheken werken daarin samen om mensen met weinig digitale vaardigheden te ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid.

Coevorden legt koppeling met sport en bewegen

In deze Week van Lezen en Schrijven leggen we de koppeling met sport en bewegen. Aanleiding is de Nationale Sportweek waarvoor Coevorden gastgemeente is. Die is aansluitend, van 17 t/m 26 september. In die week gaan we flink uitpakken en is er ook aandacht voor laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld tijdens het Sport- en beweegfestival Actief in Coevorden op 18 september. Daar kunnen bezoekers met een VR-bril zelf ervaren wat laaggeletterdheid is.

Laaggeletterdheid en sportverenigingen

Deze week start een actie gericht op sportverenigingen. De buurtsportcoaches van Maatschappelijk Welzijn Coevorden gaan langs alle sportkantines in de gemeente om een flinke hoeveelheid papieren drinkbekertjes te brengen met daarop een QR-code die linkt naar een filmpje over laaggeletterdheid en wat dat voor sportverenigingen kan betekenen. Wethouder Jeroen Huizing was afgelopen zaterdag al bij voetbalvereniging Vios in Oosterhesselen om de eerste bekertjes uit te reiken aan voorzitter Mark Duursma.

Escape Koffer: in de schoenen van een laaggeletterde

De gemeente Coevorden wil het goede voorbeeld geven door duidelijke taal te gebruiken. Binnen de gemeente zijn daarom taalcoaches actief. Zij stonden vorige week in de schoenen van een laaggeletterde door met een zogenaamde Escape Koffer ‘op reis te gaan’. Dit spel werd ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven en Raccoon Games en de taalcoaches mochten dit als eerste spelen. Zij deelden een waardevolle ervaring die ze vanaf nu ook aan anderen gaan doorgeven. De Escape Koffer is vanaf deze week beschikbaar via het Taalpunt
Coevorden.

Letterlunch in Ravelijn Verbindt

Op woensdag 8 september organiseert het Taalpunt een zogenaamde Letterlunch in Ravelijn Verbindt, het multifunctioneel centrum aan de Linthorst Homanlaan in Coevorden. De lunch is speciaal voor alle partners in Ravelijn Verbindt. Tijdens de lunch wordt er gezamenlijk een verhaal geschreven, dat door elk van de
deelnemers wordt aangevuld. Aanleiding voor het verhaal is dat er plotseling een oude koffer met attributen in het Ravelijn gebouw staat….Hoe komt die hier? Wat heeft de koffer meegemaakt…. Taalpuntcoördinator Marleen Herbers: “We hopen dat dit verhaal eind oktober in de krant kan verschijnen”.

Gesprekstechnieken

Donderdag 9 september is er, voor professionals van organisaties die in het Sociaal Domein werken, een workshop ‘Bespreken laaggeletterdheid’. Zij hebben in hun werk veel contact met inwoners. Maar hoe maak je laaggeletterdheid nu bespreekbaar? Tijdens de workshop gaan de deelnemers oefenen met eenvoudig
communiceren en het bespreken van laaggeletterdheid. Ze gaan, aan de hand van praktijksituaties, oefenen met motiverende gesprekstechnieken.

Taalmaatje worden

Hoe mooi is het als je iemand mag helpen die beter wil leren lezen, schrijven en/of computeren? Als Taalmaatje kan dat. Bij Taalpunt Coevorden en Schoonoord kun je je daarvoor als vrijwilliger aanmelden. Of gewoon eerst eens informeren of dit iets voor je is. Het Taalpunt is voor iedereen in de gemeente Coevorden van 16 jaar en ouder die graag beter wil leren lezen, schrijven of computeren. Voor meer informatie kun je mailen naar Marleen
Herbers. Zij is Taalcoördinator. Je kunt haar bereiken via info@taalpuntcoevorden.nl of 06-33219296.

Beste ideeën uit de praktijk

Niet alleen in deze week maar gedurende het hele jaar zijn er veel initiatieven om laaggeletterdheid terug te dringen. Omdat we er vanuit gaan dat de beste ideeën uit de praktijk komen, stellen we ook dit jaar subsidie beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid in de gemeente Coevorden. Dat kan een activiteit zijn in de volgende Week van Lezen en Schrijven maar het mag ook op een ander moment. Iedereen die een goed idee heeft en dat ook wil uitvoeren kan daarvoor een subsidie aanvragen van maximaal €2000,-. Meer informatie hierover vind je op de site van de gemeente Coevorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio